Работно време: 24/7
Тиганите: история и еволюция на един от най-важните инструменти на кухнята

Тиганите: история и еволюция на един от най-важните инструменти на кухнята

юли 16, 2023

Когато говорим за кулинарията и готвенето, не можем да пренебрегнем един от най-важните инструменти в кухнята - тиганите. Тези многофункционални съдове са присъствали в нашите домове в продължение на векове и са претърпели значителни промени в своята история и еволюция. Да се потопим в историята на тиганите и да открием как са се превърнали в неизменна част от нашето готварско изживяване.


Разгледайте нашия онлайн магазин posuda.bg


Началото на тиганите може да се проследи до стария Египет, където са били изработени от мед и бронз. Тези първи тигани са били по-малки и с плоско дъно. Въпреки това, технологичният напредък и развитието на металургията през времето са довели до създаването на по-големи и по-устойчиви тигани от различни материали като чугун, неръждаема стомана и алуминий.

В различните кухни по света тиганите са претърпели изменения, за да отговорят на нуждите и предпочитанията на съответните кулинарни традиции. В Индия, например, се използват кадаи - традиционни тигани с широко дъно и високи страници, предназначени за приготвянето на кари и други индийски ястия.
В Китай тиганите се изработват от желязо и се наричат "уок", като имат дълбока и заоблена форма, перфектна за бързото и равномерно готвене на китайски ястия.