Работно време: 24/7
Стъклени или метални тави и форми за печене - каква е разликата

Разликата между стъклени и метални тави и форми за печене

окт 30, 2022

Стъклени или метални тави и форми за печене - каква е разликата

 

Печенето е занаят на прецизност, затова и изборът на правилния тиган е от значение.

Съществуват много общи дебати, които се появяват отново и отново, щом стане дума за готвене с печене. Трябва ли да използвам масло, олио, зехтин или каквато и да било мазнина? Заквасена сметана, срещу кисело мляко – кое ще направи тортата по-сочна? Да втаса или да не втасва тестото, преди употреба? И още и още теми, които вълнуват всяка прецизна домакиня.

Нека се потопим в страната на чудесата с posuda.bg!


Колкото и да е неприятно, незабавният отговор на всички подобни въпроси е: зависи. И изборът на най-добрия съд за следващата ви рецепта не е изключение. Въпреки това, след като разберете по-добре определените свойства, които всеки тип съд за готвене ще направи, то изборът на правилна форма за печене е безпроблемен. Нека разгледаме по-отблизо всеки стъклен и метален съд за печене:


Метални тави и форми за печене

Когато става дума за печене на бисквитки, блатове за торти, кекс, баница, тиквеник, щрудел, мъфини и други подобни, металът е добрият избор.

Металните форми и тави са чудесни проводници на топлина. С други думи, те се нагряват бързо, но от своя страна също се охлаждат по-бързо, след като бъдат отстранени от източника на топлина.

Друго предимство на металните тави и форми за печене е, че могат да издържат на по-високи температури от стъклените. По този начин металните съдове са чудесни за постигане на хубаво, равномерно запичане (особено за храни, които няма да стоят дълго във фурната. Такива са блатове, бисквити, сладки.

Металните тави са еднакво удобни при излизане от фурната, като се има предвид, че обикновено искаме да охладим нашите печени продукти възможно най-бързо, за да продължим с украсата им.

Едно нещо, което е важно да запомните при металните съдове за печене е, че цветът и покритието на тавата ще повлияят абсолютно на начина на готвене на съдържанието му. Металните форми с тъмен цвят абсорбират повече топлина и в крайна сметка ще накарат печените ви продукти да се приготвят по-бързо. Тук трябва да сте внимателни, защото това може да доведе до прекалено покафеняване отвън. Същото важи и за тавите с матово покритие. Като алтернатива, светлите метални тигани с лъскави покрития ще задържат по-малко топлина и обикновено са за предпочитане при повечето рецепти за печене. Всъщност много професионалисти избират висококачествени алуминиеви форми за печене. С тях може да се осигурят възможно най-добрите резултати.

Последното качество, което трябва да имате предвид при метала е, че той реагира с храни с висока киселинност. Ето, защо ще трябва да избягвате такива хранителни продукти да влизат в пряк контакт с тигана. Например, при изпичането на плодове или чипс (по-добре се справя стъклената тава за печене. Използването на метален или чугунен съд може да доведе до обезцветяване на плодовете заедно с неприятен, метален вкус.


Кога да използвате метални тави и форми:

Когато печете:

Бисквитки;

Брауни;

Сладки;

Мъфини;

Роло;

Блатове за торти;

Хляб;

Баница, Тиквеник; Щрудел и т.н.;

Всякакви тестени изделия.

… Може спокойно да използвате метални тави и форми за печене.


Стъклени форми и тави за печене

Стъклените съдове за печене са по-тежки и се нагряват по-бавно от металните, но щом се нагорещят, задържат топлината много по-дълго. Ето, защо, когато използвате стъклена тава, за да изпечете нещо като торта или сладкиш, може да откриете, че страните и дъното са покафенели много по-бързо, отколкото вътрешността. Това често се оказва проблем за много домакини. Поради тази причина стъклото е идеално за ястия, които ще печете на умерена температура за известно време и след това искате да запазите топли, след като извадите от фурната. Такива са да речем - гювеч или паста, които изнасяте от фурната и сервирате директно на масата.

Ако трябва да изпечете торта или друго сладко лакомство в стъклен съд е добре да намалите температурата на фурната. Сваляйки градусите с 25, ще сведете до минимум риска от прекалено покафеняване.

И въпреки това, добре е да запомните, че стъклото не е идеално при интензивна топлина. Стъклената таван не се справя много добре с температурните преходи от една крайност към друга. Това означава, че няма как да вземете тавата директно от хладилника и да я поставите директно в предварително загрята фурна.

Важно: Това може да доведе съдът да се спука.

За разлика от метала, стъклото не реагира с киселинни храни. Ето, защо не трябва да се притеснявате, че плодове, домати, цитрусови плодове и т.н. ще влязат в пряк контакт със съда за печене.

Друго предимство на стъклото е, че може да виждате, през него. Така, ако нямате много опит в изпичането на тестени изделия със стъкления съд ще може да наблюдавате, колко добре се изпича изделието ви на дъното.


Кога да използвате стъклена тава или форма за печене

Случаите, в които може да използвате стъклената тава за печене става при рецепти:

Гювечета или гювеч;

Ястия с печено месо;

Печене на паста/лазаня, мусака;

Пудинги за торта;

Пайове;

Чипс и Крамблс;

Други.В заключение:

Сега, ако всичко останало се провали и все още не сте напълно сигурни към какъв материал – стъкло или метал за форма или тава за печене да се ориентирате, погледнете по-отблизо вашата рецепта. Тя често дава достатъчно представа. Най-общо казано, ако дадена рецепта изисква „тава“ или „форма за печене“, изберете метал. И, ако изисква фино сервиране в по-дълбока чиния, стъклото и керамиката са правилният избор.

Ние posuda.bg предлагаме само висококачествени продукти изработени от практични, висококачествени, безопасни и издръжливи материали. При нас ще откриете богат набор от кухненска посуда, която да допълни интериора на вашата кухня за дълги години.

 

> Кухненска Посуда и Аксесоари <


Подобни Постове

Как да изберете и използвате керамична тава за печене Керамичните тави за печене са ...

Когато говорим за кулинарията и готвенето, не можем да пренебрегнем един от най-важните инстру...

Ако искате да оборудвате кухнята си с правилните инструменти, изборът на правилната шпатула е ...