Работно време: 24/7
Специфики на чашите за алкохол и коктейли

Чашите за алкохол и коктейли

окт 31, 2022

Специфики на чашите за алкохол и коктейли

 

Чашите са съдове, в които се наливат различни алкохолни и безалкохолни напитки. С тяхна помощ, може да украсите масата за всеки празник и делник. Просто трябва да знаете, в кой случай коя чаша да използвате, защото те се различават по цвят, форма, обем и дори вид напитка.

Стъклените чаши се срещат в голямо разнообразие. По форми биват: кръгли, цилиндрични, дълги, къси, тесни, крушовидни и други. Отделно е добре да обърнем внимание на дизайна и размера на столчето (краката) на чашите за различни напитки. В такива, най-често се сервират и консумират хладки или при стайна температура алкохолни течности, затова и често са прави или с високо столче. За коктейлите са задължителни чаши със столче. Създадени са така умишлено, така че пръстите да не затоплят напитката, благодарение на високият стълб. Сега, нека разгледаме по отделно видовете чаши за алкохол и коктейли:

Разгледайте нашия онлайн магазин posuda.bg


Какво представляват коктейлните чаши

Коктейлните чаши са неизменен атрибут на всяка празнична маса. Приятният вид на коктейла до голяма степен зависи от тези съдове. Всяка алкохолна напитка отговаря на определена форма и вид чаша. Съществуват повече от сто чаши за коктейли. Те се различават по обем, материал, форма. Всички кухненски елементи имат своето предназначение, а разновидностите им са цяла наука.


Характеристики на коктейлните чаши

Типичните особености на чашите за коктейли са в здравина и прозрачността на стъклото. Много е важно да се избегне промяна в цвета на коктейла, затова и съдовете най-често са прозрачни. Те перфектно подчертават вкуса на напитката, благодарение на правилната форма и перфектните пропорции.


От какви материали се изработват чаши за коктейл

Стъклото и кристалът са най-разпространените материали, използвани днес за производството на чаши за бар. Кристалните чаши за вино (вермут, мартини) имат редица предимства: те са по-издръжливи, имат изискан блясък, прозрачност и подчертават статуса. Стъклените чаши са по-подходящи за ежедневна употреба.


Разновидности на формата

Разновидностите на формата определят капацитета и вида на напитката. Смята се, че пиенето на напитка от определена чаша ще разкрие напълно нейната същност. За шампанско са подходящи тесни, удължени форми на тънко стъбло, така че мехурчетата да не бият в носа, но създават възможност да се насладите на играта от светлината в комбинация с алкохола.


Видове чаши за коктейл


Коктейлна чаша

Коктейлната чаша е конусообразен съд на високо столче. Тази чаша помества 150 мл. течност. Използва се за сервиране на алкохолни коктейли, без добавяне на лед.

По право всички чаши за коктейл са заострени, изработени от фино стъкло на висок стол. Предназначени са за сервиране на охладени коктейли или напитки.


Чаша Маргарита

Чашата Маргарита е със специфична форма. Този съд събира 200-250 мл. Основата му прилича на чашата за бяло вино, като в средата силно да се разширява. Маргаритата се използва за сервиране на коктейли с лед.


Ураганно стъкло

Тази форма представлява удължено лале с късо стъбло. Вместимостта й е 400 - 800 мл. Използва се за сервиране на плодови и тропически коктейли.


Чаша за коняк

Поради спецификата на този тип чаша ще я отнесем тук. Има крушовидна форма на късо стъбло. Тази форма позволява да я поставите в дланта си, да я затоплите и да разкриете вкуса на напитката, благодарение на топлината на ръцете. Подходяща е за сервиране на коняк, бренди, калвадос. Чашата за коняк има капацитет 200 - 350 ml, но е обичайно да се напълни една четвърт и да се отпие на малки глътки.


Важна забележка: Чашите за силни напитки се избират на принципа: колкото по-силен е алкохолът, толкова по-малък трябва да бъде обемът на чашата!


Чаша за арманяк

Този вид чаша е със стеснено гърло. Така се разкрива ароматът. Използва се за сервиране на арманяк. Тя е с вместимост 160 - 240 мл.


Чаша Мадейра

Оптималният обем на този вид чаша е 75 - 100 ml. Използва се за сервиране на десертни и подсилени вина, както и на вермут. Поради красивата форма се използва за някои коктейли. Стъклото е стеснено нагоре, а височината на столчето е средна. Друго име, с което е наричана - Шери, черешово стъкло, стъкло порт.


Чашата Hurricane

Това е един от малкото съдове, чийто обем се равнява на този при чашите за вода. Капацитетът на такива е от 400 до 800 ml. Използват се за сервиране на тропически коктейли. Обемът на действително излятата течност в тях е по-малък, защото съдът се пълни с лед и парчета плодове.


Съвети за грижа по коктейлни чаши

Специално внимание трябва да се обърне на грижата за стъклото. Кристалът се измива във вода при стайна температура с добавяне на течни или гелообразни препарати. Подсушават се с ленени кърпи. Препоръчва се, също и избърсване с памучна кърпа с малко алкохол за придаване на блясък.

Процедура на почистване: Измийте стъклото в топла вода с мека четка и на ръка. За красив блясък изплакнете във вода с лимонов сок. Специалният държач е най-доброто място за съхранение на всяка чаша за вино или коктейл. Не забравяйте да избършете праха, преди употреба.


Колко коктейлни чаши трябва да има в домашния бар

За домашен бар е достатъчно да закупите 3 модела с различни форми: малки - до 100 ml в обем, средни - около 200-250 ml, големи - от 300 ml. Този комплект е идеален за всеки повод. Правилният избор ще ви позволи да се насладите на любимите си напитки, да усетите яркия вкус и аромат и да създадете приятна атмосфера.


Чаши за алкохол (концентрати):

За коняк и бренди се използва „коремна форма“ чаши. В такива напитката е в контакт със стените за по-дълго. Съществуват много различни варианти за форма на алкохолни напитки и концентрати.


Чаши за ракия

Тези чаши са с обем от 200 до 310 мл. В тях се сервират ракия, но може също и коянк, ром или други концентрати. Те имат много общо с чашите за червено вино, въпреки че поместват повече от тези, разположени на къса дръжка. Напитката се налива в тях, на една трета от обема.


Чаша Old fashion

Такава чаша е с обем приблизително 180 ml, допускат се малки отклонения. Предназначена е за разливане на алкохол с добавяне на лед. Използват се главно за ром или уиски.


Чаша за бира

Този вид чаши са с най-голямо разнообразие от обеми. Има съдове с вместимост до 1 л. Наричат се халби за бира. Пълнят се с бира, както и с коктейли на бирена основа. Обикновено такива чаши имат дъно със средна ширина, а стените им първо се стесняват след, което равномерно се разширяват.


Чаша за рейнско вино

Такива чаши за вино са с обем 100 - 150 мл. Използват се за елегантно сервиране на сухи и полусладки вина. Характеризира се с леко широка купа на висок стол.


Къде и какви чаши да използвате

Чашите от пластмаса са за еднократна употреба. Те са изработени от фина (рециклируема) пластмаса, могат да се използват на пикник, риболов и просто по време на излети. Леки са, което означава, че не са трудни за пренасяне. Тези чаши могат да се изхвърлят, след употреба.

В ежедневието се използват чаши от стъкло, кристал и керамика. Ако материалът е устойчив на топлина, такива продукти могат дори да се нагряват в микровълнова печка. Кристалните чаши и чашите от стъкло са предназначени за празничната трапеза.

Обикновените чаши се използват в ежедневието, а чашите за кафе и чай се използват за сервиране на гостите.

В ресторантите и кафенетата е обичайно да се използват всички видове съдове, с изключение на тези за еднократна употреба.


Как да се грижим за чашите за алкохол

Кристалните чаши се хигиенизират под течаща вода и на ръка, не в съдомиялната машина. Това трябва да се направи внимателно, за да не се надраска повърхността. По-добре е да избършете продуктите с ленена кърпа, а не просто да ги оставите да изсъхнат.

Чашите от стъкло или кристал не е желателно да се мият с гореща вода. Поради рязка промяна на температурата, върху повърхността им може да се появяват пукнатини. Няма нужда да наливате горещи напитки в стъклени и кристални съдове. Такива могат да се спукат. Има чаши изработени от дебело или топлоустойчиво стъкло. Те са по-подходящи за подобни цели.

Важно: Не използвайте абразиви, когато почиствате съдовете за напитки - твърдите частици могат да надраскат повърхността.

По-добре е да не поставяте съдове с тънко стъкло или кристал в съдомиялната машина. В нея може да поставите чаши със средна и голяма дебелина на стените (например халби за бира, чашите за уиски и други от дебелостенно стъкло).

Изобилие от модели чаши за алкохолни и безалкохолни напитки ще откриете в нашия онлайн магазин posuda.bg!

При нас, може да закупите всичко за вашето ежедневието и празничните пиршества!


 

 > Кухненска Посуда и Аксесоари <

 


Подобни Постове

Как да изберете и използвате керамична тава за печене Керамичните тави за печене са ...

Когато говорим за кулинарията и готвенето, не можем да пренебрегнем един от най-важните инстру...

Ако искате да оборудвате кухнята си с правилните инструменти, изборът на правилната шпатула е ...