Работно време: 24/7
Съвети при избор на сервизи и прибори за хранене

Избор на сервизи и прибори за хранене

окт 30, 2022

Съвети при избор на сервизи и прибори за хранене

 

Според психолозите външният вид на ястията влияе, върху възприемането, вкуса и настроението. Няма значение, дали приготвяте закуска само за себе си или каните голямо семейство на вечеря.

Красивото представяне на ястията е проява на любов и грижа към вас самите и околните и трябва да са част от ежедневието ви. И така трябва сериозно да помислите за сервирането, да изберете красиви съдове за хранене и сервиране, както и прибори за хранене, за всеки ден, а не само за специалните моменти.


Правила за избор на сервизи и прибори

Не трябва да измисляте нещо ново при сервиране на масата. Може да купите прибори и сервизи за хранене, да ги подредите и използвате по правилата. Нормите на етикета по отношение на празничното и ежедневно сервиране са практическа система, разработена от векове. Тя е така лесна за прилагане, дори в дома, че не сте си представяли. Ето как изглежда:


Съвети за ежедневна настройка на масата:

·         Съдове за хранене и сервиране

Използвайте подложки. Те изглеждат елегантно и предпазват покривката от петна;

За първи ястия са необходими дълбоки чинии;

В средата се поставят чинии и плата за гарниране;

Подредете прибори за хранене предварително. Това ще ви спести ненужното суетене на масата;

Не забравяйте салфетките. Използвайте хартия и плат при сервиране.


Подреждане на празнична маса

·         Разлики, между празнично и ежедневно сервиране

За ежедневна порция ястия, пълната чиния, едва ли е приемлива. Това не означава, че естетиката е необходима само няколко пъти в годината и на специален повод. Поставете си сами правило - поне веднъж на ден да се събирате с цялото семейство на красиво подредена маса. Сами ще се изненадате, колко много, подобно действие подобрява атмосферата и взаимното разбирателство в къщата. За да направите това са достатъчни красива покривка или подложки, чисти и еднакви прибори за хранене или чинии.

·         Ежедневна подредба на масата в класически стил

Запомнете едно: Пет различни чинии, останали от различни комплекти, никога няма да изглеждат хармонично. Това, обаче не може да се каже за обикновени бели чинии поставени, върху чиста покривка. Затова набавете си поне един такъв комплект.

·         Подреждане на съдове за хранене и сервиране, прибори за хранене

Сервизите за първи, втори ястия и предястия може да са изработени от порцелан, глина или керамика. Не е необходимо всеки ден да сервирате в ръчно рисуван семеен порцелан. Основното е, че всички предмети на масата трябва да са от един комплект и да се съчетават с общия стил на интериора, завеси и декор. Например, цветната керамика едва ли ще се впише в изискана класическа трапезария, но ще подчертае атмосферата на комфорт в кухнята селски стил.

Важно: ако нямате възможност за скъп комплекта, по-добре е да изберете универсални бели чинии. Съчетават се с всякакви кухненски принадлежности и аксесоари, декор и стил.


Сервиране на празнична маса в класически стил

Чиниите трябва да се поставят на разстояние 1,5 - 2 см от ръба на масата, което е приблизително равно на дебелината на показалеца и безименния пръст. Ако говорим за изящна, празнична обстановка, един прост детайл ще ви помогне да я създадете - подплата или поставка за всяка чиния. Върху нея се поставя чинията за закуска (между тях може да поставите хартиена салфетка, за да не се плъзгат). Ако се сервира супа, върху масата се поставя дълбока чиния. Чиния за хляб или десерти се поставя отляво на разстояние 10 см от госта.

Важно: за да се чувстват комфортно седящите на масата, трябва да има разстояние помежду им от около 80 см, пространство за всеки човек.


Разлики в прибори за хранене, десерт и съдове за сервиране

Цялото разнообразие от прибори за хранене е малко вероятно да ви е от полза в ежедневието. Важно е, обаче да не изпадате в неудобна ситуация по време на гала-вечеря, бюфет и да вземете решение за необходимия минимум в къщата. Тук ще е от полза кратко описание на основните елементи за сервиране.

·         Елементите за сервиране могат да бъдат разделени на:

Трапезни - обичайният комплект вилици и лъжици за първо и второ ястие;

Десертни - десертни вилици, чаени лъжички, щипки за захар и др.;

Инструментите за сервиране помагат за нарязване на ястията на порции и подреждането им в чинии. Те не се отнасят като отделни прибори. Те са в категорията съдове за хранене и сервиране, както и прибори за хранене. Тази категория включва черпак, специални ножове, вилици и лъжици за закуски, салати, инструмент за риба, сосове, щипки за хляб, лед и др.

·         Разнообразието от прибори за хранене и сервиране на маса е огромно:

Към списъка се добавят от вилица за охлюви до пинсети за аспержи. В ежедневието е достатъчно да се прави разлика, между ножове и вилици за месо и риба. Със заострен връх и остри зъби, тези прибори служат за месни ястия. Има и извит триъгълен нож и вилица с четири къси връхчета за риба.


Разполагане на всички съдове за хранене и сервиране, както и прибори за хранене на масата

Подреждането на всички пособия за хранене, според етикета повдига много въпроси. Всъщност става въпрос за проста и логична система, която не е трудна за усвояване. Подредете приборите, след като чиниите вече са заели мястото си.

·     

    Приборите за хранене са разделени на няколко категории:

Комплект за празнична маса - включва 3 елемента за първо и второ ястие. Дълбока лъжица, голям нож, вилица с дълги зъби;

Комплект за закуски – състои се от 2-3 артикула за салати, закуски и прибори с няколко сантиметра по-къси;

Други артикули са: нож и вилица-лопата за риба; малък десертен комплект от лъжица, вилица и нож.

·       

  Подредба на маса в минимализъм

Отстрани на голямата чиния трябва да има не повече от 3 инструмента. Специални прибори (вилица за спагети, стриди и др.) се сервират веднага, ако менюто е малко и се сервират отделно, когато има много ястия.

·      

   Подредете приборите за хранене, както следва:

Редът е следният - ножовете и лъжиците са отдясно, вилиците отляво. Единственото изключение е вилицата за стриди, нейното място също е от дясната страна;

Поставянето на ножовете трябва да е с остриета към чинията, вилиците трябва да лежат със зъбците нагоре, лъжиците с изпъкналата си страна на повърхността;

Първо идва комплектът за хранене, след това приборите за риба и закуски;

Над стойката за чинии, успоредно на ръба на масата, се поставя десертен комплект;

Помощните прибори, с помощта, на които гостите сами сервират храната си, се поставят до съответните съдове за хранене и сервиране.

Важно: независимо, колко неща има на масата, винаги започвайте храненето си с приборите, разположени по-далеч от чинията.В заключение:

Тези съвети съвсем не изчерпват цялата подредба на масата. Те предлагат вариант да научите само за съдовете за хранене и сервиране, както и приборите за хранене. По отношение подбора на чаши, покривки, салфетки има още, какво да се каже и това може да разгледаме в някоя друга тема.

И помнете:

Красиво подредената маса, не само ще добави вкус към ястията, но и ще ви развесели дори в най-обикновения ден. Това е послание, което без думи говори за вашата грижовност за вас и близките ви.

С предложенията и богатия асортимент от кухненска посуда от онлайн магазин posuda.bg може да аранжирате своята кухня по най-съвременния начин.

Приятно пазаруване!


 

  > Кухненска Посуда и Аксесоари <

 

 

 

 

 

 


Подобни Постове

Как да изберете и използвате керамична тава за печене Керамичните тави за печене са ...

Когато говорим за кулинарията и готвенето, не можем да пренебрегнем един от най-важните инстру...

Ако искате да оборудвате кухнята си с правилните инструменти, изборът на правилната шпатула е ...