Избор на чаши за вино и шампанско
окт 30, 2022Съвети при избор на
чаши за вино и
шампанско
Много любители на виното имат един или два комплекта чаши за вино в арсенала си. Обикновено - за пенливи и сухи вина. Ако искате да превърнете консумирането на вино в истинско събитие и да го изведете на следващото ниво, тогава първото нещо, за което трябва да помислите са различните чаши за вино.
Съвети
за избор на чаши за вино и шампанско
Сладко или сухо, бяло или червено,
плътно или трапезно – кои чаши да изберете, ако всяко вино се разкрива по
специален начин в подходящата чаша? При спазване на някои правила при
сервиране, времето и температурата на сервиране, вкусът на виното ще разкрият всичките
си тънкости и аспекти.
Posuda.bg е подготвил няколко съвета за подбор на чаши за вино, за да внесете малко повече вино в живота си. След като проучите нашите препоръки, може да извлечете максимума от своята колекция вина.
Да започнем с класиката – червеното
вино. Изборът на чаша за червено вино се определя от горчивината на танините
или яркостта на аромата. Понякога е по-добре да заглушите ярките нотки, а
понякога е по-добре да им помогнете да се отворят.
Историята на червеното вино извървява
дългия път на винопроизводителите от цял свят. В един момент те открили, че
виното се пие по-лесно от чаши с широки ръбове и леко увеличеното разстояние от
напитката до носа, при отпиване то директно влияе, върху крайния аромат. Така
се появяват основните чаши за червено вино - Каберне, Бордо и Бургундия.
Чашите Каберне са едни от най-високите
чаши за вино. Те перфектно подсилват аромата на напитката, благодарение на
формата си. В широката купа на чашата, виното „диша“, а тясното гърло „улавя“
ароматните нотки.
Същата висока, но с много по-малка купа
- чаши "Бордо" е подходящи за средни и плътни френски вина.
Виното от такава чаша веднага попада, върху
задната част на устата и не остава по върха на езика. Подправките и ароматите
са смекчени, за да не усетите горчивината или вкуса на алкохола.
Аквариумната форма на чашата улавя
ароматите и балансира интензивността на напитката. Тесният ръб намалява
киселинността, насочвайки виното към центъра на небцето. Вината в бургундска
чаша не трябва да се разклащат силно. В тях ароматът сам ще се отвори.
Белите вина обикновено се сервират в
по-малки чаши, така че ароматът да стигне направо до рецепторите. Чашите за
бели вина запазват флорални нотки в ароматния букет, поддържат по-ниска температура
и лека киселинност.
Сомелиерите използват две чаши за тихи
бели вина (тихи вина са розови, бели и червени вина, които не отделят мехурчета
и не образуват пяна при отваряне на бутилката или наливане в чаша) – Шардоне и
Вионие.
Голямата купа на чашата шардоне
балансира таниновите нотки. В допълнение, голямата повърхност, изложена на
въздух, позволява на виното да се отвори, за да разкрие други вкусове. Широката
уста разпределя виното равномерно в цялата уста, подчертавайки сложните пластове
на вкуса.
Някои бели вина доставят истинска
наслада само консумирани от най-тясната чаша Viognier. Докато техните червени
двойници се подобряват, чрез окисление, твърде много въздух може да
компрометира леките, ярки вкусове, които са характерни за бялото вино. Тясната
купа, комбинирана с тясното гърло, също помага да се запази бялото вино
охладено. При отпиване виното удря центъра на езика, за да разкрият леки вкусове
и да намалят киселинността.
Чаши за шампанско или пенливо вино
Доброто пенливо вино не може, без много
мехурчета. За да запазите игривостта на пенливото вино, шампанското, просеко и
кава, налейте ги в чаши с тясна купа и малко гърло. Така пенливото вино ще
влезе в по-малък контакт с въздуха и ще се окисли.
Най-добрите
чаши за пенливо вино са:
"Флейта" – тя представлява чаша
с дълга и тясна вертикална купа, постепенно разширяваща се нагоре. Купата
запазва газирането и улавя вкуса.
Класическата чаша за шампанско, известна
още като “купе“ е безспорен предшественик на флейтата. Истина или не, говори се,
че тя е изваяна по мярка от лявата гърда на скандалната съпруга на Луи XVI,
Мария Антоанета.
"Винтидж" или стъкло
"Мария Антоанета" е с къса, но широка и плитка купа. Тази чаша е била
популярна във Франция през 18 век. Използвала се за сервиране на шампанско през
20-те години на 20 век. Днес стъклото Vintage се прилага рядко, тъй като
мехурчетата и ароматите бързо се разсейват във въздуха. Понякога в такива чаши
се сервират коктейли.
"Лале" – това е класическата и може би най-популярната чаша за пенливите вина. Тя има тънка основа, която се отваря леко, в по-широка купа и след това се стеснява до отвора. По-тесният връх предотвратява излизането на излишната карбонизация, докато отпивате, насочвайки ароматите към езика, а не към носа.
Чашите за розе са широки и имат дълга
дръжка. Тази форма ускорява изпаряването на алкохола, за да се разкрият плодови
и флорални нотки по небцето. В допълнение, тясната чаша помага да се създаде
правилното завихряне и така да се освободят ароматите на напитката. Тясното гърло
ги държи в стъклото.
Дългата дръжка, както при чашите за бяло
вино, позволява да държите чашата възможно най-ниско. Този дизайн няма да разреши
на топлината на ръцете да отиде до напитката.
Чашите Rosé се предлагат в две
разновидности: малка, кръгла купа с изпъкнал ръб, Flared Lip и малка, с широко
дъно, заострена гърло, Slight Taper. Изборът на чаша зависи от възрастта на
виното и неговата сладост.
За младо вино розе с ярка киселинност ще
е подходяща чаша с ръб. Разширеният ръб ще насочи виното първо към върха на
езика, за да опита сладостта, а след това към останалите рецептори, за да опита
другите вкусове на вината.
В конусовидна чаша се налива отлежало розе с плътен аромат. Така може да усетите богатството на вкуса и аромата, през стеснения отвор на чашата.
Какво
още трябва да знаете за избора на чаши за шампанско и вино
Преди да купите чаши за вино, помислете,
колко често и колко внимателно сте готови да се грижите за тях. Виното е много
популярно и производителите на стъкло се опитват, експериментирайки с различни
материали да произвеждат модели, които не изисква специални грижи.
Ръчно духаното стъкло е начин за
производство на стъклени изделия с хилядолетна история. Тези чаши са скъпи
поради ръчния труд на няколко майстори на стъклото. Обикновено такъв сервиз
изглежда официално, без излишни детайли, проектиран е в семпъл стил. Той придава
уникално усещане за консумиране на гроздовата напитка.
За ежедневието са подходящи чаши от
машинно изработено стъкло. Технологията на производство е изминала дълъг път и
днес е трудно да се разграничи машинно изработеното стъкло от ръчно духаното
стъкло. Висококачественото машинно стъкло се произвежда в големи количества,
което води до намаляване в цената на стъкларията. Повечето от тези чаши могат да
се мият в съдомиялна машина. Важното при тях е да не поставяте съдовете твърде
близо един до друг.
Кристалът е по-здрав от стъклото, затова
кристалните чаши за вино са по-тънки. Тънкият ръб на кристалната чаша позволява
плавен преход към езичето. Тези чаши не само подобряват изживяването при
дегустация, но и придават на виното специален вид, като пречупват светлината и
създават искрящ ефект. Предвид, че кристалът е порест материал, най-добре е да
го миете на ръка. В много страни кристалните сервизи са традиционен сватбен
подарък.
За партита на открито и събития с голям брой гости акрилните чаши са най-подходящи. Не се чупят, така че са добър избора за събития с деца. Единственият минус е, че акрилните чаши не звънят, така че тостът ще завърши с малко по-малко звучно „чин-чин“.
В
заключение:
Когато избирате чаши за вино се
ръководете от своя личен стил и начин на живот. Независимо, дали са класически
или по-модерни, може да намерите правилния сервиз за всеки повод.
Каквото и да предпочитате, ако чашата
пасва добре в ръката ви, отговаря на нуждите ви за съхранение в кухнята, не
отнема твърде много време за поддръжка и ви харесва да пиете вино от нея, то
това е, което търсите!
> Кухненска Посуда и Аксесоари <
Как да изберете и използвате керамична тава за печене Керамичните тави за печене са ...
Когато говорим за кулинарията и готвенето, не можем да пренебрегнем един от най-важните инстру...
Ако искате да оборудвате кухнята си с правилните инструменти, изборът на правилната шпатула е ...