Работно време: 24/7
Съвети при избор на чаши за вино и шампанско

Избор на чаши за вино и шампанско

окт 30, 2022

Съвети при избор на чаши за вино и шампанско

 

Много любители на виното имат един или два комплекта чаши за вино в арсенала си. Обикновено - за пенливи и сухи вина. Ако искате да превърнете консумирането на вино в истинско събитие и да го изведете на следващото ниво, тогава първото нещо, за което трябва да помислите са различните чаши за вино.Съвети за избор на чаши за вино и шампанско

Сладко или сухо, бяло или червено, плътно или трапезно – кои чаши да изберете, ако всяко вино се разкрива по специален начин в подходящата чаша? При спазване на някои правила при сервиране, времето и температурата на сервиране, вкусът на виното ще разкрият всичките си тънкости и аспекти.

Posuda.bg е подготвил няколко съвета за подбор на чаши за вино, за да внесете малко повече вино в живота си. След като проучите нашите препоръки, може да извлечете максимума от своята колекция вина.Чаши за червени вина

Да започнем с класиката – червеното вино. Изборът на чаша за червено вино се определя от горчивината на танините или яркостта на аромата. Понякога е по-добре да заглушите ярките нотки, а понякога е по-добре да им помогнете да се отворят.

Историята на червеното вино извървява дългия път на винопроизводителите от цял ​​свят. В един момент те открили, че виното се пие по-лесно от чаши с широки ръбове и леко увеличеното разстояние от напитката до носа, при отпиване то директно влияе, върху крайния аромат. Така се появяват основните чаши за червено вино - Каберне, Бордо и Бургундия.

Чашите Каберне са едни от най-високите чаши за вино. Те перфектно подсилват аромата на напитката, благодарение на формата си. В широката купа на чашата, виното „диша“, а тясното гърло „улавя“ ароматните нотки.

Същата висока, но с много по-малка купа - чаши "Бордо" е подходящи за средни и плътни френски вина.

Виното от такава чаша веднага попада, върху задната част на устата и не остава по върха на езика. Подправките и ароматите са смекчени, за да не усетите горчивината или вкуса на алкохола.

Аквариумната форма на чашата улавя ароматите и балансира интензивността на напитката. Тесният ръб намалява киселинността, насочвайки виното към центъра на небцето. Вината в бургундска чаша не трябва да се разклащат силно. В тях ароматът сам ще се отвори.


Чаши за бели вина

Белите вина обикновено се сервират в по-малки чаши, така че ароматът да стигне направо до рецепторите. Чашите за бели вина запазват флорални нотки в ароматния букет, поддържат по-ниска температура и лека киселинност.

Сомелиерите използват две чаши за тихи бели вина (тихи вина са розови, бели и червени вина, които не отделят мехурчета и не образуват пяна при отваряне на бутилката или наливане в чаша) – Шардоне и Вионие.

Голямата купа на чашата шардоне балансира таниновите нотки. В допълнение, голямата повърхност, изложена на въздух, позволява на виното да се отвори, за да разкрие други вкусове. Широката уста разпределя виното равномерно в цялата уста, подчертавайки сложните пластове на вкуса.

Някои бели вина доставят истинска наслада само консумирани от най-тясната чаша Viognier. Докато техните червени двойници се подобряват, чрез окисление, твърде много въздух може да компрометира леките, ярки вкусове, които са характерни за бялото вино. Тясната купа, комбинирана с тясното гърло, също помага да се запази бялото вино охладено. При отпиване виното удря центъра на езика, за да разкрият леки вкусове и да намалят киселинността.


Чаши за шампанско или пенливо вино

Доброто пенливо вино не може, без много мехурчета. За да запазите игривостта на пенливото вино, шампанското, просеко и кава, налейте ги в чаши с тясна купа и малко гърло. Така пенливото вино ще влезе в по-малък контакт с въздуха и ще се окисли.


Най-добрите чаши за пенливо вино са:

"Флейта" – тя представлява чаша с дълга и тясна вертикална купа, постепенно разширяваща се нагоре. Купата запазва газирането и улавя вкуса.

Класическата чаша за шампанско, известна още като “купе“ е безспорен предшественик на флейтата. Истина или не, говори се, че тя е изваяна по мярка от лявата гърда на скандалната съпруга на Луи XVI, Мария Антоанета.

"Винтидж" или стъкло "Мария Антоанета" е с къса, но широка и плитка купа. Тази чаша е била популярна във Франция през 18 век. Използвала се за сервиране на шампанско през 20-те години на 20 век. Днес стъклото Vintage се прилага рядко, тъй като мехурчетата и ароматите бързо се разсейват във въздуха. Понякога в такива чаши се сервират коктейли.

"Лале" – това е класическата и може би най-популярната чаша за пенливите вина. Тя има тънка основа, която се отваря леко, в по-широка купа и след това се стеснява до отвора. По-тесният връх предотвратява излизането на излишната карбонизация, докато отпивате, насочвайки ароматите към езика, а не към носа.Чаши за вино розе

Чашите за розе са широки и имат дълга дръжка. Тази форма ускорява изпаряването на алкохола, за да се разкрият плодови и флорални нотки по небцето. В допълнение, тясната чаша помага да се създаде правилното завихряне и така да се освободят ароматите на напитката. Тясното гърло ги държи в стъклото.

Дългата дръжка, както при чашите за бяло вино, позволява да държите чашата възможно най-ниско. Този дизайн няма да разреши на топлината на ръцете да отиде до напитката.

Чашите Rosé се предлагат в две разновидности: малка, кръгла купа с изпъкнал ръб, Flared Lip и малка, с широко дъно, заострена гърло, Slight Taper. Изборът на чаша зависи от възрастта на виното и неговата сладост.

За младо вино розе с ярка киселинност ще е подходяща чаша с ръб. Разширеният ръб ще насочи виното първо към върха на езика, за да опита сладостта, а след това към останалите рецептори, за да опита другите вкусове на вината.

В конусовидна чаша се налива отлежало розе с плътен аромат. Така може да усетите богатството на вкуса и аромата, през стеснения отвор на чашата.Какво още трябва да знаете за избора на чаши за шампанско и вино

Преди да купите чаши за вино, помислете, колко често и колко внимателно сте готови да се грижите за тях. Виното е много популярно и производителите на стъкло се опитват, експериментирайки с различни материали да произвеждат модели, които не изисква специални грижи.

Ръчно духаното стъкло е начин за производство на стъклени изделия с хилядолетна история. Тези чаши са скъпи поради ръчния труд на няколко майстори на стъклото. Обикновено такъв сервиз изглежда официално, без излишни детайли, проектиран е в семпъл стил. Той придава уникално усещане за консумиране на гроздовата напитка.

За ежедневието са подходящи чаши от машинно изработено стъкло. Технологията на производство е изминала дълъг път и днес е трудно да се разграничи машинно изработеното стъкло от ръчно духаното стъкло. Висококачественото машинно стъкло се произвежда в големи количества, което води до намаляване в цената на стъкларията. Повечето от тези чаши могат да се мият в съдомиялна машина. Важното при тях е да не поставяте съдовете твърде близо един до друг.

Кристалът е по-здрав от стъклото, затова кристалните чаши за вино са по-тънки. Тънкият ръб на кристалната чаша позволява плавен преход към езичето. Тези чаши не само подобряват изживяването при дегустация, но и придават на виното специален вид, като пречупват светлината и създават искрящ ефект. Предвид, че кристалът е порест материал, най-добре е да го миете на ръка. В много страни кристалните сервизи са традиционен сватбен подарък.

За партита на открито и събития с голям брой гости акрилните чаши са най-подходящи. Не се чупят, така че са добър избора за събития с деца. Единственият минус е, че акрилните чаши не звънят, така че тостът ще завърши с малко по-малко звучно „чин-чин“.В заключение:

Когато избирате чаши за вино се ръководете от своя личен стил и начин на живот. Независимо, дали са класически или по-модерни, може да намерите правилния сервиз за всеки повод.

Каквото и да предпочитате, ако чашата пасва добре в ръката ви, отговаря на нуждите ви за съхранение в кухнята, не отнема твърде много време за поддръжка и ви харесва да пиете вино от нея, то това е, което търсите!


  > Кухненска Посуда и Аксесоари <

 


Подобни Постове

Как да изберете и използвате керамична тава за печене Керамичните тави за печене са ...

Когато говорим за кулинарията и готвенето, не можем да пренебрегнем един от най-важните инстру...

Ако искате да оборудвате кухнята си с правилните инструменти, изборът на правилната шпатула е ...