Работно време: 24/7
Различните видове кухненски ножове и тяхната употреба

Различните видове кухненски ножове и тяхната употреба

мар 25, 2022

Повечето задачи за рязане в кухнята са постижими с добър нож. Въпреки това, острие, което е проектирано специално за определена цел, може да внесе повече лекота и прецизност на рязането. Правилните ножове ще ви насърчат да приготвяте храната с увереност и креативност: няма да се притеснявате как най-добре да подходите към разрязването.

Тази статия има за цел да представи най-популярните видове кухненски ножове и задачите, с които са предназначени да се справят в кухнята. Ще научите какво да включвате и какво да не включвате в комплекта си с ножове.

Видове кухненски ножове

Вероятно има повече от дузина различни видове кухненски ножове, някои универсални, други предназначени за една конкретна употреба.

11-те ножа в този списък са най-популярните ножове за ежедневно готвене и сервиране на храна. Те са тези, които съставляват ядрото на всички професионални, както и домашни комплекти ножове за готвене.

Ножове, които трябва да имате във вашата кухня

1. Ножът на готвача

Ножовете на готвача

Наричан още готварски нож, това е най-важното острие във вашата кухня.

Ножът на готвача обикновено има широко острие, стесняващо се нагоре до точка, което му позволява да се люлее напред-назад за бързо смилане. Тя може да бъде между 6 и 12 инча дълга - размерът често се избира с оглед на това колко големи са ръцете на готвача.

Ножът за готвач може да бъде изкован или щампован , въпреки че най -добрите кухненски ножове обикновено са ковани. Тъй като трябва да издържи на честа употреба, обикновено идва с пълен дъх — долната част на острието му се простира до цялата дължина и ширина на дръжката на ножа. Това гарантира по-добра стабилност и издръжливост в сравнение с частичен връх. 

Ножът на главния готвач може да се използва за почти всяка задача за рязане в кухнята, от рязане на пиле до кълцане на моркови. Ето защо той е задължителният артикул във всяка колекция кухненски ножове.

Като крал в кухнята, ножът на готвача също повече или по-малко решава кое устройство за заточване трябва да използвате. В идеалния случай вашата острилка трябва да е съвместима с всичките ви ножове; обаче, когато ножовете идват от различни колекции, точилото трябва да работи поне върху материала, смилането и ъгъла на ръба на ножовете на главния готвач. 

2. Нож Сантоку

Нож Сантоку

Ножът Santoku е японска версия на ножа на готвача в западен стил. Той е малко по-къс и по-тънък и се използва вместо ножа на готвача от някои готвачи, особено тези, които предпочитат по-малко и по-леко острие.

Сантоку означава „три добродетели“, които са нарязване, нарязване на кубчета и смилане. Този нож е универсален и може да направи почти всичко, което типичният нож за готвач може.

Поради плоското острие не се люлее върху дъската за рязане. Това го прави по-малко подходящ, когато искате да смилате билки, но е по-добър избор за кльощави резени зеленчуци. 

Сантоку понякога се прави с кух ръб. Вдлъбнатините по протежение на острието му позволяват да реже месо, риба и други меки и здрави материали, без храната да залепва по него и да намалява скоростта и прецизността на разреза.

3. Нож

Помощният нож

С дължина между 10 и 14 см, практичният нож обикновено се използва за рязане на храна, която е твърде малка за ножа на готвача.

Не е чудесно за рязане или рязане на големи предмети, но тясното острие и малкият връх му позволяват да се справя със задачи като по-тънко рязане, подрязване и филетиране дори по-добре от готварския нож.

4. Кухненски ножици

Кухненски ножици

Въпреки че технически ножиците не са вид ножове, те могат да се използват вместо нож. Кухненските ножици са чифт ножици с дебели и здрави остриета за работа с различни хранителни материали. Те са полезни за рязане на билки, разделяне на пиле, приготвяне на скариди, октопод и много други задачи за рязане. За много домашни готвачи те са любими за нарязване на пица.

Някои ножици, предназначени специално за бързо рязане на зелен лук или други билки, може да имат повече от едно острие. Но остриетата на тези ножици обикновено са тънки и слаби. Те също така полагат повече усилия за заточване от обикновените ножици, които сами вече са придирчиви към това какъв тип точилки за ножове работят върху тях.

Приятните неща

Тези видове кухненски ножове са предмети с едно предназначение, предназначени за доста специфични приложения.

5. Нож за обезкостяване

Нож за обезкостяване

Ножът за обезкостяване, както подсказва името му, се използва за отделяне на месо от костите, филетиране на риба и нарязване на месо. По-малки ножове за обезкостяване могат да се използват и вместо нож за изрязване за белене и подрязване на зеленчуци.

Ножовете за обезкостяване обикновено са с дължина от 7 до 20см, с леко различна ширина на острието. Остриетата могат да бъдат гъвкави, полугъвкави или твърди, като твърдите остриета са най-популярни сред домашните готвачи поради повишената прецизност на рязането.

6. Нож за хляб

Ножът за хляб

Ножовете за хляб се използват за рязане на хляб, сладкиши, а понякога и месо, домашни птици и морски дарове. Те са проектирани по начин, който ви позволява да разрязвате хляба, без да го натискате или мачкате.

Създаден за рязане на големи парчета храна, ножът за хляб принадлежи към по-дългия спектър от кухненски ножове. Тя може да бъде дълга между 17 и 25 см. Острието му е тясно и право (т.е. без корем) и винаги е назъбено, с големи „зъби” по него.

7. Сатър

Сатъра обикновено е най-обемният и тежък нож в кухнята. 

Ножът за цепи

Типичния сатър има пълен връх, дебел гръбнак и много широко острие с малко или никакво коремче. Този дизайн му позволява да реже кости, месо и твърди и дебели материали, като тиква или тиква за кълцане. 

С широко и тежко острие, ножът е идеален и за разбиване и стриване на месо, домашни птици и риба и смачкване на чесън.

8. Нож за белене

Нож за парене

Ако обичате да правите гарнитури за вашата храна и напитки, ножът за белене е задължителен.

Ножът за белене обикновено се предлага с тънко 7-10 см острие със заострен връх. Може да се използва за рязане и белене на плодове и зеленчуци и подрязване на излишната мазнина с голяма прецизност.

Най-често срещаните стилове на ножове за рязане включват връх на копие, овчи крак и птичи клюн, кръстени на формата на върха.

9. Нож за пържола

Ножът за пържола

Наричани още ножове за маса, ножовете за пържоли са малки ножове, които се използват на масата за готвена храна.
Страхотни са за пържола, пилешко и риба.

Ножовете за пържоли могат да се предлагат с назъбени, полуназъбени или не назъбени ръбове. Назъбените ножове за пържоли остават остри за по-дълъг период от време без заточване. Не назъбените ножове се затъпяват по-бързо, но също така са по-лесни за заточване.

10. Накири Бочо

Накири Бочо

Nakiri bocho е нож в японски стил, използван предимно за рязане на зеленчуци. Има тънко и широко острие и квадратни върхове.

Тъй като е предназначен за кълцане на зеленчуци, ножът има дълго право острие. Това му позволява да реже дълги зеленчуци (патладжани или моркови, например) с лекота. Това е ножът, който трябва да използвате, когато искате да направите тънки резени от краставица, горчива кратуна или домати.

11. Нож за филе

Ножът за филе

Този нож изглежда много подобен на ножа за обезкостяване. Има обаче фини разлики между двете.

Тъй като ножът за обезкостяване е предназначен да отстранява месото от костите, той има тенденция да бъде по-дебел и има по-добра издръжливост на сила. Междувременно ножът за филе е направен за нарязване на тънки филийки риба и по този начин обикновено е по-тънък, по-дълъг и по-гъвкав. 

Разликите са толкова малки, че двата ножа могат да се заменят един друг в повечето случаи. Ножарите понякога смесват двете, оттук и появата на ножа за обезкостяване. Ако сте експерт по сашими или пилешко обезкостяване, вероятно ще забележите разликите. Освен това, всяко от двете трябва да е достатъчно за небрежно домашно готвене.


> Кухненска Посуда и Аксесоари <


Подобни Постове

Как да изберете и използвате керамична тава за печене Керамичните тави за печене са ...

Когато говорим за кулинарията и готвенето, не можем да пренебрегнем един от най-важните инстру...

Ако искате да оборудвате кухнята си с правилните инструменти, изборът на правилната шпатула е ...