Работно време: 24/7
Различни тенджери под налягане - специфики и функционалност

Принцип на работа на тенджерата под налягане

окт 30, 2022

Тенджери под налягане - специфики и функционалност

 

Когато помислите за тенджери под налягане, сигурно си спомняте от детството си, традиционните модели, които скърцаха и тракаха на котлона.

Дизайните от следващо поколение, които виждаме днес в тенджерите под налягане заемат своето място като основна и спестяват време за покупката на всяка модерна кухня.

От изобретяването на първата тенджера под налягане през 1679 г. основната им функция не се е променила. Те работят, като се затварят плътно и позволяват парата под високо налягане да се натрупа по време на готвене, повишавайки температурата вътре в съда над точката на кипене на водата. Това прави така, че храната се готви по-бързо, отколкото с традиционните методи, спестявайки време.


Разгледайте нашия онлайн магазин
 posuda.bg


Принцип на работа на тенджерата под налягане

С тенджерите под налягане могат да се получат изключително вкусни ястия. Повишеното налягане принуждава влагата да влезе в храната, като помага за омекване на жилавите парчета месо, боб, нахут и други варива. Това се случва за кратко време. По този начин може да намалите сметките си за приготвяне на вкусна храна, а в същото време да купувате по-евтини, по-здравословни съставки.


Видове тенджери под налягане

В наши дни тенджерите под налягане се предлагат в различни форми и размери, но има два основни типа. Това са: традиционните тенджери под налягане и по-новите електрически тенджери под налягане.

Те работят по един и същия начин, като използват натрупване на парата, за да повишат температурата над точката на кипене и да накарат течността да влезе в храната. Това означава, че храната се приготвя по-вкусно и по-бързо. Освен това помага на вкуса и прави храната по-крехка и сочна.


Какъв модел тенджера под налягане да купите:

Ако искате бърз начин да сготвите супа и сте уверен готвач или нямате кухненско пространство, тенджерата под налягане ще е най-добрата. Ако искате може да „настроите и забравите“ храната си и да оставите кухненската джаджа да свърши цялата тежка работа вместо вас. Тогава електрическата тенджера може да е по-добър вариант.

Може също да помислите за микровълнова версия. Има по-малко такива, но са добри, стига да не се нуждаете от голям капацитет.


Електрически тенджери под налягане

Електрическите модели тенджери под налягане са самостоятелни уреди, подобни на мултикукърите или уредите за бавно готвене.

Основното им предимство е, че до голяма степен автоматизират процеса на готвене. Тогава, вие избирате желаното ниво на налягане или функция за готвене и уредът върши цялата работа. Той е с вграден таймер, който ви уведомява, кога да освободите налягането и кога ястието ви е готово. Това ги прави добър избор за хора, които са начинаещи в готвенето или тези, които нямат време да стоят покрай уредите.

Предимства:

С функцията „задаване и забравяне“, няма нужда да се притеснявате за нивата на налягане;

Някои ги използват и за бавно готвене и задушаване;

Яденето може да покафенее, да се запържи или задуши в съда за готвене;

Минуси:

Обикновено са по-скъпи от моделите с печка;

Заемат малко място в кухнята;

По-тежки са;

Обикновено по-ниските нива на налягане ги правят по-бавни за готвене от моделите с котлон;

Температурите не са толкова високи, така че сотирането не е толкова ефективно, колкото на котлона;


Тенджери под налягане с котлон

Тенджерите под налягане могат да бъдат малко по-опасни по време на използване. Те често са по-евтини от електрическите модели и могат да достигнат по-високи нива на налягане. Такива също приготвят храната, дори по-бързо.

Повечето са изработени от неръждаема стомана или алуминий и служат като здрав съд. Те нямат множество функции за различните храни, както електрическите модели, но идват с аксесоари като кошници за готвене на пара.

Предимства:

Често са по-евтина опции с по-голям капацитет (до 12 литра);

Може да достигнат по-високо налягане;

Позволяват лесно запичане на месото, както при готвене в тава;

Може бързо да намалите налягането при някои модели и само със студена вода.

Минуси:

Необходимо е ръчно да следите нивата на налягане и да намалите топлината;

По-малко допълнителни функции като настройки за бавно готвене.


Микровълнови тенджери под налягане

Ако ви липсва място, може да помислите и за микровълнова тенджера под налягане. Те обикновено са изработени от силикон, така че са лесни за почистване след готвене, независимо дали ги поставяте в съдомиялната машина или миете на ръка.

Микровълновата фурна помага на силиконовата тенджера под налягане да достигне налягане почти моментално. Това е един от най-бързите начини за готвене. Все пак трябва да направите компромис с размера. На пазара има модели с 2,2-литров капацитет, който трудно ще изхрани четиричленно семейство.


Специфика в електрическата тенджера под налягане

Ако сте решили, че електрическата тенджера ще подходяща за вас, ето още някои неща, върху които да помислите:

Размер

Електрическите тенджери под налягане, особено мултикукърите, обикновено имат по-малък капацитет. Най-малките модели поместват около три литра, но има и такива с по четири до шест литра, което трябва да е достатъчно за четиричленно семейство.

Имайте предвид, че обявеният капацитет невинаги е използваемият капацитет за готвене. Като цяло, шестлитровите модели имат около четири литра пространство за готвене. Съществува и осемлитрова опция.

Имайте предвид и, че по-големият капацитет ще увеличи цената.

Универсалност

Ако искате максимална гъвкавост, потърсете тенджера под налягане, която е мултикукър. Тези уреди могат да служат като уреди за готвене на пара, уреди за бавно готвене или дори да са със специални настройки за приготвяне на определени храни.

Множество настройки за налягане

Някои електрически тенджери под налягане имат само една настройка, докато други имат две повече. Опцията за ниско налягане прави готвенето по-енергийно ефективно. Те са полезни и за готвене на по-деликатни храни като по-нежни зеленчуци, паста, яйца и риба.

Автоматично освобождаване на налягането

Някои модели имат автоматично освобождаване на налягането. Това прави готвенето напълно автоматизирано и неангажиращо за домакина. Тази функция струва повече.

Функция соте

Функция за задушаване ще ви позволи да запечете месото, спестявайки време. С тенджерата под налягане ще си спестите и неприятностите с допълнителното измиване, но максимизирайки вкуса и аромата.

Настройка за отложен старт / поддържане на топлината

Ако обичате да имате топла храна, която ви чака, когато се приберете у дома, тези функции ще ви осигурят повече гъвкавост, когато поставяте съставките и изваждате храната. Някои таймери могат да бъдат настроени до 24 часа.


Най-добрите характеристики на тенджерата под налягане, която да имате предвид са:

Ето основните неща, за които трябва да помислите, когато избирате тенджера под налягане:

Размери и материали

Подобно на електрическите тенджери под налягане, моделите с котлон се предлагат в различни форми и размери, като започват от около 1,5 литра за мини тенджера под налягане и достигат до 12 литра. Добре е да помислите, колко порции искате да готвите, както и колко място за съхранение имате. Заключващите се капаци са по-големи и изискват повече място за съхранение.

Ако сте готови да похарчите повече, едно от основните неща са по-качествените материали. По-скъпите тенджери под налягане често се изработват от неръждаема стомана вместо от алуминий и имат по-дебела основа, което ги прави по-издръжливи. Някои от тях, дори имат доживотна гаранция.

Лекота на използване

Някои тенджери имат по две дръжки от двете страни, което ги прави по-лесни за пренасяне. Други имат сгъваеми или подвижни дръжки, което улеснява съхранението.

Всички модели имат датчици, които да покажат кога налягането е достигнало желаното ниво. Такива са или с вградени таймери и термометри.

Механизмът с два клапана ви дава по-голям избор за освобождаване на налягането - естествено, като го оставите да изстине или като ускорете нещата, като поставите тигана в студена вода или го налеете отгоре.


Какви са предимствата на тенджерата под налягане

Подобно на бавната готварска печка, тенджерата под налягане може да ви спести пари и да приготвите вкусни ястия. Лесно може да приготвяте по-твърдите меса и сушен боб или варива.

Използването на тенджера под налягане, също е по-енергийно ефективно от готвенето на котлон или фурна, тъй като храната се приготвя по-бързо.

Готвенето под налягане е наистина добро, от гледна позиция на запазването на хранителни вещества. Това ги прави чудесен избор за тези, които искат да се хранят здравословно. Тук се използват по-малко течности, като по-малко хранителни вещества се извличат от храната и се изхвърлят с водата. По-кратките времена за готвене, също помагат да се съхранят полезните хранителните вещества в гозбите.


Безопасни ли са тенджерите под налягане

Съвременните модели имат вградени функции за безопасност, която ще осигури спокойствие, докато готвите.

Съвременните тенджери с котлони са проектирани с мисъл за безопасността. Те са придружени и от клапани за налягане и изпускане на пара, ако налягането стане твърде високо.

Електрическите тенджери се предлагат с допълнителни функции за безопасност. Те премахват догадките при готвенето под налягане, чрез автоматично наблюдение и регулиране на налягането и температурата.

Богат избор от тенджери и съдове за готвене ще откриете в нашия онлайн магазина posuda.bg

Приятни минути в пазаруване и кулинарстване!  > Кухненска Посуда и Аксесоари <


Подобни Постове

Как да изберете и използвате керамична тава за печене Керамичните тави за печене са ...

Когато говорим за кулинарията и готвенето, не можем да пренебрегнем един от най-важните инстру...

Ако искате да оборудвате кухнята си с правилните инструменти, изборът на правилната шпатула е ...