Работно време: 24/7
Керамичен или Тефлонов тиган - Кой е по-добър ?

Керамичен или Тефлонов тиган - Кой е по-добър ?

мар 22, 2022

Кой тиган е по-добър: керамичен или тефлонов

В забързаното ежедневие често ни се налага да приготвяме ястия в тиган, защото храната в него става бързо, лесно и удобно. В зависимост от формата на тигана, дебелината му и материалите за производство се променят вкусовите качества и външния вид на приготвената храна. Ако искате да зарадвате членовете на семейството си и да облекчите работата за себе си, тогава ще ви разкажем подробно как керамичните и тефлоновите тигани се различават един от други, за да можете да направите най-добрия избор. Те са еднакво популярни и се предлагат от известни производители на съдове за готвене.

И все пак: Какъв тиган да си купя - керамичен или тефлонов?

И тефлоновите и керамичните тигани се отличават преди всичко със специално незалепващо покритие. Те не изискват голямо количество мазнина, храната не залепва в тях и те се почистват лесно без специални препарати и без много усилия. И тефлоновите, и керамичните модели обаче изискват внимателно боравене. Вижте какви са предимствата и недостатъците на двата вида тигани, както и за какви ястия са подходящи, за да изберете най-добрия.

Керамичен тиганКерамичните тигани набират популярност на пазара. Те се различават по форма, размер, вместимост, така че са подходящи за различни видове ястия - палачинки, пържени картофи, зеленчукова яхния и др. Продуктите се приготвят без използване на мазнина или с минимално количество, така че се получават здравословни ястия - без мазнини, холестерол и други вредни вещества.

Многослойната керамика с метална основа не е най-лекият материал, следователно такива тигани са сравними по тегло с чугунените (въпреки че все пак тежат по-малко). Тежестта създава допълнителна трудност за ръцете ви и е заплаха за стъклокерамичните плотове във вашия дом.

Керамичните тигани са ​​съвременни аналози на традиционните съдове за готвене от чугун. Те са също така тежки и се нагряват равномерно като чугунените тигани . Имат дебело дъно, на което хората задушават зеленчуци и месо, запържват картофки и палачинки и готвят най-различни ястия, които изискват продължително готвене. Керамичната повърхност има незалепващ ефект, така че не е необходима мазнина и това ви позволява да готвите също аламинути, зеленчуци и дори пържоли. Това, че храната се приготвя без олио е важно за тези, които предпочитат здравословното хранене.

Хората обичат да използват керамични тигани , тъй като керамичният тиган се почиства лесно под течаща топла вода без необходимост от силни почистващи препарати. Освен това съдовете от този тип нямат специално покритие, което да изисква внимателно отношение. Може да използвате метални вилици, лопатки и шпатули без да се притеснявате че ще го надраскате. В същото време вашият тиган може да пострада от силен удар или падане, както и от резките промени в температурата, така че трябва да внимавате с това.

Недостатък на керамичните тигани е преди всичко високата цена. Понякога купувачите се чудят дали си струва да я платят, но тяхната издръжливост, практичност и дълготрайност оправдават цената им.

Предимства на керамичните тигани

 • Не изискват мазнина за готвене на продуктите

 • Изглеждат добре и имат приятен външен вид

 • Загряват се равномерно за 1, 5 - 2 минути

 • Устойчиви са на механични повреди и драскотини от метални остриета

 • Не отделят вредни и токсични вещества при нагряване

 • Лесни са за почистване

Недостатъци на керамичните тигани

 • Резки промени в температурата водят до образуване на пукнатини

 • Сравнително висока цена

 • Не са подходящи за съдомиялни машини

 • Силни удари и падания върху плочките на пода са опасни

Тефлонов тиган 
Тефлоновият тиган е метален съд със специално незалепващо покритие. Благодарение на него консумацията на мазнина се намалява, а храната загаря по-малко. Основната разлика в сравнение с керамичния тиган е ниското му тегло. Тефлоновите тигани са забележимо по-леки от продуктите от чугун и керамика. Но пък да се готви на тефлонов тиган съвсем без мазнина, така както можете да направите това на керамичен, е невъзможно.

Тефлонът е по-малко екологичен материал от керамиката. Разбира се, съвременните технологии са свели до минимум рисковете от него. Токсичните вещества не се отделят по време на нагряването, но когато слоят е повреден, не е добре да използвате повече този тиган. Ако въпросът за екологичността и безопасността е на първо място за вас, трябва да сте наясно с този факт.

На тефлонов тиган се приготвят предимно аламинути и бързи ястия, които не изискват много време за приготвяне. Повечето хора го използват за приготвяне на зеленчуци, омлети, сосове или за пържене. Не се препоръчва да се правят палачинки на тефлонов тиган, защото продължителното нагряване ще доведе до деформации на тигана или увреждане на покритието. Същото се отнася и за пържолите - за тях е необходимо силно да се загрява повърхността, а това разваля тефлоновия тиган.

Много хора използват тефлоновите тигани за приготвяне на бъркани яйца или яйца на очи, тъй като те се загряват много бързо. Освен това домакините са свикнали с тефлона като материал и с използването на тефлонов тиган, така че той е подходящ за всяка кухня.

Предимства на тефлоновите тигани

 • Удобни, леки и лесни за използване, загряват се много бързо

 • Сравнително ниски цени за широка гама от модели

 • Издръжливост на температурни промени

 • Издръжливост на падания и удар

 • Подходящи за всякакви печки, котлони и фурни (ако дръжката позволява)

 • Покритие, което може да е токсично, когато е нарушено

Недостатъци на тефлоновите тигани

 • Необходима е повече мазнина, за да готвите в тях

 • Тези тигани са тънки и се деформират при продължително загряване

 • Покритие, върху която лесно се появяват драскотини

 • Нямат голяма дълготрайност

 • Трябва да се използват внимателно и само с дървени и пластмасови инструменти

Заключение: Какви са разликите между тефлоновите и керамичните тигани?

 1. Керамичните тигани по своите характеристики са по-близки до традиционните чугунени тигани. В тях можете да задушавате или готвите ястия, които изискват да се приготвят дълго време. Подходящи са за пържене и задушаване на месо, така че то да остане сочно. Едновременно с това в тях може да приготвяте здравословни аламинути без мазнина. Модели от този тип са универсален тиган в кухнята за приготвянето на  различни ястия.

 2. На тефлоновите тигани продуктите се загряват по-силно и по-бързо, отколкото на керамичните. По време на готвене е необходима мазнина, но благодарение на това се получава вкусна пържена коричка. Този тип тиган е подходящ за бързо препичане и препържване, но не и за дълго готвене на силен огън. Получават се големи разлики във вкуса на сготвената храна, в сравнение с керамичния тиган. Ястия, които са подходящи за готвене в керамичен тиган, не  винаги се получават добре в тефлонов.

 3. Друг важен елемент е цената. Има огромен асортимент от тефлонови тигани , които се предлагат на пазара в бюджетния сегмент.  За разлика от това, керамичните тигани са по-скъпи, но с по-високо качество. В кухнята със сигурност ще ви бъдат полезни както тежки, керамични, така и леки тефлонови тигани , така че си струва да обмислите да имате и от двата.

 > Кухненска Посуда и Аксесоари <Подобни Постове

Как да изберете и използвате керамична тава за печене Керамичните тави за печене са ...

Когато говорим за кулинарията и готвенето, не можем да пренебрегнем един от най-важните инстру...

Ако искате да оборудвате кухнята си с правилните инструменти, изборът на правилната шпатула е ...