Работно време: 24/7
Канчета, кафеварки и джезвета или кани за дома и офиса - какво да избираме

Какви Канчета, кафеварки или кани за дома и офиса - какво да изберем

окт 30, 2022

Канчета, кафеварки и джезвета или кани за дома и офиса - какво да избираме

 

Знаете ли, че добрият чайник е също толкова важен, колкото и доброто кафе или чай. През лятото, когато предпочитаме айс кафе и други безалкохолни напитки, темата канчета, кафеварки, кани и чайниците може да не ни е много интересна. Щом, обаче позахладнее малко навън, то веднага се сещаме за топлите и сгряващи напитки.

Добрата стара традиция, идва при нас пренасяна от вековете, сред различни култури и ще живее още дълго време. Само подробностите ще се различават. Такива от типа, какъв чай ​​пиете и какво точно да изберете за своя дом - канчета, кафеварки, кани или чайници.

Кухнята, където чайникът кипи на печката, винаги изглежда особено уютна. Разбира се, чайникът, върху печката, който загрява водата малко по-дълго, но спестява електроенергия може да се стори леко демоде на много от нас. Затова пък еволюцията не спира, дори по отношение на домашната посуда. С всички новости може да се запознаете на страниците на posuda.bg.Канчета, кафеварки и джезвета, кани и чайници за дома и офиса

Преди да направите своя краен избор, помислете над някои въпроси. Имайки предвид колко често през деня си затопляте вода за чай, кафе, топъл шоколад и пр. Само така може да направите най-правилната инвестиция.

Канчета, кафеварки, кани и чайници са добра покупка за всяко домакинство, т. к. на тях се приготвят всякакви видове топли напитки. Препоръчително е да се сменят на всеки 3-4 години, в зависимост от състоянието, качеството на материалите и изработката.Ползи и практичност от джезвета, кафеварки

Практичността и полезността от тези кухненски принадлежности е толкова голяма, че много често, дори не си даваме равносметка. Така например, в канчета и кафеварки може да затоплите вода и за нещо друго. Например, преди да сварите тенджера с картофи, каната, чайника или канчето могат да ви спестят дългото чакане и многото електричество. Те загряват водата буквално за броени минути, след което процесът по варене става много по-бърз. Така спестявате време и пари.

Наред с това кафеварката е чудесен аксесоар за всяка кухня, защото в нея може да направите по-голямо количество, което да консумирате в различни часове от деня, както и да почерпите повече гости, когато се налага.Избор на канчета, кафеварки, кани или чайници

И така, вие сте решили да купите джезве, кафеварка, кана или чайник за дома и офиса. Предстои да насочите избора си по-конкретно.

Съществуват много варианти от различни производители и за различни домакинства. Най-важното при покупката е да обърнете внимание на няколко определящи параметъра:

материалът, от който е изработена кафеварката или джезвето, обем, форма, допълнителни функции, както и дизайн и съвпадение с интериора на вашата кухня. Дори да се спрете на джезвето, то трябва да е приятно за окото и да изпълнява предназначението си. В джезве може да направите чудно кафе или топъл и вкусен чай. Съветваме ви, да изберете модели, които се използват на всяка печка. В Posuda.bg се предлага широка гама от кани, кафеварки, джезвета и чайници за всеки вкус. Всички тях може да разгледате на страниците на сайта и да изберете вашия модел.Материал, от който е направено джезвето

За да приготвите вкусно, топло и ароматно турско кафе, материалът, от който е направено джезвето има значение. Най-популярните такива са - мед, месинг и сребро. Поради скъпият материал, цената на подобен артикул ще е доста по-висока и не по бюджета на всеки. Ето, защо съвременните производители залагат на неръждаема стомана, алуминий и емайлирано джезве.

От наша гледна точка, това е най-важният момент, който трябва да имате предвид, когато обмисляте точно, кое джезве да купите. Вашето здраве и вкус на напитката директно зависи от това как материалът взаимодейства с водата при кипене. Най-популярните опции днес са - алуминий, неръждаема стомана и емайлиран метал.

Ако цената на чайника е подозрително ниска, това трябва да ви предупреди като купувач - може би производителят е използвал евтини и опасни материали.

Стъкленият чайник, например е много красив. Създава естетика на врящата в него вода. Съвременните технологии позволяват на този материал да издържа на високи температури и пълна неутралност при взаимодействие с вода, което гарантира пълноценен вкус на напитката и никаква вреда за здравето. Всяко стъкло, обаче е доста крехък, неустойчив на удар материал с нисък коефициент на топлопроводимост, поради, което преварената вода се охлажда много по-бързо.

Керамичният съд, също е красив и безопасен за здравето. Освен това е доста крехък, което го прави непрактичен за ежедневна употреба. По-добре е да си купите керамичен чайник, който ще позволи на вкуса на чая да се отвори до 100% и да запази напитката гореща за дълго време.

Алуминиевото джезве напомня за близкото минало, когато във всяка кухня е имало поне по едно такова - сиво, леко и на места огънато. Днес, по право чайникът, изработен от алуминий е рядкост. Материалът не се използва поради високата му токсичност, когато алуминият взаимодейства с вода, той образува соли на тежки метали.

Емайлираните канчета пленяват с разнообразие от цветове, напомняйки джезветата от времето на баба - цветя, зеленчуци и плодове и пр. Те са добър бюджетен вариант, с едно голямо НО - крехкостта на емайловото покритие. С течение на времето се образуват пукнатини и стърготини отвън. Това води до ръжда, която попадат във водата. Не ви съветваме да купувате такъв тип канче, дори и на много атрактивна цена.

Кафеварките от неръждаема стомана се смятат за най-издръжливите и практични. Те са леки и имат стилен, строг дизайн. В тях кафето се приготвя относително бързо и задържа топлина за дълго време. И най-важното е, че неръждаемата стомана е абсолютно безопасна за здравето. Този метал по никакъв начин не влияе на вкуса на водата и не отделя токсини при високи температури. Ако решите да купите кафеварка от неръждаема стомана, определено трябва да се запознаете с характеристиките и грижата за нея.Обем и форма на кафеварки и джезвета

За да изберете кафеварка или джезве, подходящи за вашето семейство по отношение на обем, трябва да направите прости изчисления. Например, предвидете да помести по 0,5 литра вода за всеки човек. Тоест, за двама души ще е достатъчен малък чайник от 1,5 литра, а за семейство от 4-5 души е необходим по-голям съд с обем от 2,5 литра или повече.

Формата на кафеварки и джезвета влияе, върху това, колко бързо завира водата. Така, например, ако искате да спестите 2 минути, трябва да купите конусовидна кана. В резултат на широкото дъно водата ще се загрее по-бързо. Важен нюанс е и размерът на дъното, то трябва да съответства на размера на котлона, на който ще се ползва.Качество на изработка и елементи

Ако не може да решите кои кухненски принадлежности и аксесоари да купите, качеството на съставките може да послужи като допълнителен фактор, който влияе върху избора. Ако купувате от офлайн магазин, погледнете кафеварката от всички ъгли, завъртете я, опитайте колко удобно е да държите дръжката и проверете капака. Капакът трябва да се затваря херметически - това е гаранция за безопасно изливане на вряща вода. Дръжката трябва да е удобна и да се намира на известно разстояние от чучура, за да не се изгорите с пара. Желателно е дръжката и капакът да са изработени или да имат функционални елементи от материали, които не се нагряват. Добре е, ако са от силикон или бакелит.Грижа за кафеварки и джезвета от неръждаема стомана

Кухненските принадлежности от неръждаема стомана са много добра покупка за всяка кухня. Те са лесни за използване, изглеждат стилно и ще подхождат на всеки интериор. Хубавото при тях е, че могат да се използват за всички видове печки и дори да се мият в съдомиялна машина. Малък недостатък може да се нарече само лесно замърсената им повърхност. И все пак, разнообразието от съвременни почистващи продукти за грижа по повърхността изобщо не е проблем. Трябва да знаете само три прости правила:Как да се грижите за кана или джезве от неръждаемата стомана:

За да се грижите за лъскавата и матова повърхност на вашата кафеварка или джезве, никога не използвайте насипни почистващи прахове, метални четки, мрежи и четки, които могат да повредят гладката повърхност.

За да измиете отвън, използвайте специални течни продукти и меки гъби. Избършете с малки капки вода и навреме с микрофибърна кърпа или филцова салфетка.Как да премахнете котления камък в кана или джезве

За профилактика препоръчваме веднъж седмично да кипнете чайник с резенчета лимон, лимонена киселина или сода. Ако трябва да премахнете котления камък от чайника, вземете чаша 9% оцет или няколко супени лъжици 70% оцетна есенция за половин литър вода. Изсипете вода в чайника, кипнете, след това добавете оцет и оставете за около час. През това време котленият камък ще започне да вкисва и може лесно да го премахнете с гъба. След процедурата по почистване не забравяйте да кипнете чайника няколко пъти, за да се отървете от вкуса на оцет.

Ако следвате тези правила, качественият избор на кафеварка или джезве от неръждаема стомана ще ви служи повече от година. Никога няма да съжалявате за решението си.

Канчета, кафеварки, кани и чайници за дома и офиса  ще направят вашата сутрин наистина добра, а наред с това ще ви радват с вкусен чай и топли семейни вечери дълго време.


 > Кухненска Посуда и Аксесоари <


Подобни Постове

Как да изберете и използвате керамична тава за печене Керамичните тави за печене са ...

Когато говорим за кулинарията и готвенето, не можем да пренебрегнем един от най-важните инстру...

Ако искате да оборудвате кухнята си с правилните инструменти, изборът на правилната шпатула е ...