Работно време: 24/7
Какво задължително трябва да има във всяка кухня

Какво задължително трябва да има във всяка кухня

окт 28, 2022

Какво трябва да има във всяка кухня

 

Всяка изискана домакиня трябва да помисли, какви прибори и аксесоари да съдържа кухнята й. На пръв поглед, темата може да ви изглежда незначителна. И все пак ще имате нужда от различна посуда. Такава включва от ежедневни и празнични, до общи и индивидуални съдове, прибори и аксесоари. И все пак, за удобство и функционалност, в пространството на кухнята, не трябва да има ненужни артикули.

Нека да направим обзор, какви прибори, съдове, кухненски принадлежности и аксесоари да изберем за новата кухня. Само така може да си осигурим комфорт при приготвяне и храните.

Нека се потопим в страната на чудесата с posuda.bg!


Какво трябва да купите задължително и какви прибори може да пренебрегнете?

·         Златното правило при обзавеждането на стаята за готвене е, че в нея трябва да се съдържа само това, което се използва!

По отношение на кухненските принадлежности и аксесоари, това правило ви позволява да изберете точния брой тигани, тенджери, кухненски принадлежности и аксесоари, прибори, подходящи за кухненския шкаф.

Как да изберем правилното количество съдове за готвене - нито много, нито твърде малко?

Броят съдове за готвене се базира на състава на семейството. За един или двама души са необходими поне три емайлирани тенджери, два тигана и един чугунен съд (уок тиган върши чудесна работа).


Списък с това, което трябва да има всяка кухня

За да готвите вкусно, не е задължително да имате професионално оборудвана кухня, цял склад от кухненска посуда, специални уреди и електроуреди. Може да се откажете от ненужните аксесоари и инструменти, които понякога само заемат кухненските рафтове и събират прах и паяжини. По-добре е да изберете малко, но висококачествено оборудване.

·         Качеството на готварския инструмент е основното, което осигурява неговата добра функционалност и улеснява работата!


Кое е най-важното, което трябва да присъства в кухнята?

Отговорът на този въпрос е:

·         Ястия за всеки повод от живота - различни и в същото време приготвени с любов, усет и универсалност!


Какво трябва да има всяка кухня - списък с това, което трябва да има всяка кухня

Да си дойдем на темата - това, което трябва да съдържа всяка кухня, независимо от бюджета, с който е проектирана е следното:

На първо място, домакинята винаги трябва да има под ръка тенджери с различни размери. Оптималният комплект, включва: малка тенджера за 1-1,5 литра; средна тенджера или касерола за 3 литра и голяма за 5 литров капацитет.

Голямата 5 литрова тенджера трябва да е с капак. Използва се за готвене на супи, паста и др. Съдове с голям капацитет са удобни и за приготвяне на порционни ястия, например сарми и пълнени чушки;

Средната тенджера е от 3 литра и също трябва да е с капак. Използва се за ориз, картофи, сарми, сосове и др. Трилитровите тенджери и касероли се използват още за гарнитури;

Най-малката тенджера от 1,5-2 литра, най-често е с дълга дръжка. В нея се варят яйца, вари се мляко, правят се сосове и др. Малкият съд е удобен за приготвяне още на зърнени храни и варене на друг тип храна.

Друга група съдове, без които не можете в кухнята са тиганите. Най-малко трябва да имате два от тях:

лек тиган с незалепващо покритие - за бъркани яйца, омлети, яйца на очи, палачинки или захлупен омлет;

голям тежък дебелостенен тиган с капак - за задушаване на месни продукти, пържоли, шницели, рибни ястия, пилаф и др.

И така, наборът от тигани може да включва малък тиган, за количества от половин литър и голям тиган, който да помества 2-3 литра. Малките тигани са удобни още за пържене на храна, приготвяне на съставки, готвене на бъркани яйца и омлети, а продуктите с голям капацитет са подходящи за основните втори ястия - яхния, пилаф, задушени зеленчуци, пържени картофи, кюфтета, панировки и други. Освен това тиганите са алтернатива на микровълновите фурни за затопляне на храната.

Що се касае за тенджери и тигани, както става ясно, те могат да са заменени от един общ, известен като уок тиган. И така, ако често готвите ястия в сосове или самите те отделят много сосове, не е удобно да правите това, без тенджера и резултатът невинаги е приятен. Отличителна черта на този артикул са дебелите стени и дъното, разпределящо топлината. Това ви позволява да запазите течността в съда до готовност на ястието. То се приготвя се по-бавно, но става изключително вкусно.

Ако в къщата има малки деца или обичате топли напитки, други ваши помощници ще са канчета, кафеварки и кани. С тях може да приготвите всяко ястие за вашето малко дете или бебе. Така, било то супа, каша или зеленчуково пюре винаги ще имате удобен, малък съд. Благодарение на високите страни на тези съдове, в тях лесно се загрява вода и други течности и може да приготвяте напитки, като горещ шоколад, желе и компот. С помощта на канчета, кафеварки и кани е удобно да загрявате малки количества храна и да варите храна, както и да си правите всяка сутрин ароматно кафе.

Ако сте почитатели на пържените храни, месо, риба или гювечи, често готвите във фурната, то тави и форми за печене, определено трябва да намерят място във вашата кухня. В тях храната не прегаря, а се покрива с вкусна хрупкава коричка, а ястието става сочно и меко.

Помощна функция в кухнята имат всички видове купи. Те са удобни са за месене на тесто, приготвяне на кремове или студени сосове. Наред с това, те се използват и за притопляне и съхранение на храната. Към тях се отнасят:

съдове и купи с различни размери с и без капаци;

купи с различни размери и дълбочини за салати или за сервиране на ястията на масата;

купчики за ядки, разядки, салатки и мезета;

форми за печене – на крем карамел; кексчета, кекс, мъфини и други.

Не бива да се пренебрегва ролята и на кухненските помощници – кухненски ножове, прибори за готвене. Без тях и най-добрият съд няма да е от полза, ако няма как да добавите или разбъркате в него ястията. Списъкът от кухненски помощници може да включва следните:

малка дъска за рязане на плодове и зеленчуци;

голяма дъска за рязане на риба и месо;

малък нож за белене на зеленчуци;

голям кухненски нож за рязане;

нож за хляб;

гевгир или сито за отцеждане водата при изплакване или след варене;

точилка за заточване на ножове (точилен камък);

точилка за разточване на кори;

сито;

шпатула за обръщане при пържене, може и щипки;

черпаци с различни размери;

бъркалка за разбиване (предимно на яйца);

тирбушон за отваряне на бутилки;

отварачка за консерви;

цитрус преса;

кухненски кърпи (в т. ч. от кърпи за подсушаване, през огнеупорни кърпи, подложки и ръкавици);

ренде;

кухненска везна;

мерителна чаша;

преса за картофи или блендер;

преса за чесън (хаванче).


Други кухненски принадлежности и аксесоари са:

Грил тиган – той е на решетка и служи за приготвяне на меса и зеленчуци, с ефект приготвени на скара или барбекю;

Тенджера под налягане – служи за готвене на бобови растения, бульони, картофи;

Решетъчна лъжица за отстраняване на пяна от бульона или за изваждане на кнедли и други дребни варива от вряща вода;

Ренде за индийско орехче;

Нож с къдраво острие;

Хаванче - за любителите на пресни подправки;

Голяма вилица за месо;

Готварска четка за намазване, преди печене на пайове и други тестени изделия;

Кухненски робот, за да спестите време.

И на последно, но не по значение място отреждаме във всяка кухня да има: съдове за хранене и сервиране. Такива са: подноси, щипки, подложки, солници, оливерник, салфетник; чаши – към които се отнася всички видове от чаши за кафе, чай, мляко и др. топли напитки; през чаши за вода, сокове и безалкохолни напитки; през чаши за аперитиви (специфични, според различните такива, но може и един комплект универсални) и до чаши за вина. И, да не пропуснем самите прибори за хранене. Към последните, трябва да имате всички комплекти от най-малката до най-голямата лъжица и вилица, както и ножове за намазване и рязане. Всеки комплект от тях трябва да се състои от 6 броя.


В заключение:

Сами се уверихте, че за да може процесът на приготвяне и сервиране на храна от всяка домакиня да протича удобно и бързо, а в същото време да не изглежда хаотично и обезпокоително е необходимо да изберете определени кухненски принадлежности и аксесоари. Те ще ви позволят да приготвите широка гама от храни в кухнята, без да изпитвате неудобство и без да предприемате ненужни действия.

Всички тях може да закупите в нашия онлайн магазин posuda.bg. Ние предлагаме само продукти изработени от висококачествени, практични, издръжливи и безопасни материали. Такъв набор от кухненска посуда ще се побере във всеки интериор и ще ви служи дълги години.

В нашия онлайн магазин, може да закупите прибори за ежедневието и празничните пиршества, кухненски прибори, канчета, кани и кафеварки, както и редица други аксесоари.

Време е, да оборудвате своята кухня и трапезария с нас !


Подобни Постове

Специфики на чашите за алкохол и коктейли   Чашите са съдове, в коит...

Касерола – какво представлява и за какво се използва     ...

Тенджери под налягане - специфики и функционалност   Когато помислит...