Работно време: 24/7
Какво е касерола – какво представлява и за какво се използва

Какво е касерола и за какво се използва

окт 30, 2022

Касерола – какво представлява и за какво се използва

 

 

Готвенето е завладяващ процес, резултатът, от който зависи от умението на човека, използваната рецепта, свежестта на съставките, качеството на ястията. Тук, разбира се, значение оказа и съдът, в който се готви. Разнообразието от тенджери на пазара ще изненада начинаещ готвач и дори опитен майстор.

Днес ще се спрем, по-отблизо на тенджерите и то не какви да е, а касероли.

Нека да разберем как да изберем добра касерола за своята кухнята. 


Разгледайте нашия онлайн магазин posuda.bg


Касероли - характеристики на използваните материали

Домакините често си задават въпроси относно най-добрия материал за техните сервизи от тенджери. Най-разпространени за кухненски посуда са четири варианта. И така, производителите предлагат предимно тенджери и касероли от алуминий, неръждаема стомана, чугун и керамика. Нека разгледаме всеки по отделно:

·      

   Алуминий

Тенджери и касероли от алуминий са достъпна, издръжлива опция с висока устойчивост на топлина. Готвенето на супи, сосове, зърнени храни в такива съдове изисква повишено внимание. Трябва да се внимава, защото съставките могат да залепнат по стените или дъното на съда. С материала трябва да се работи внимателно - при почистване, като се избягват алкални или киселинни почистващи препарати. Производителите не препоръчват съхранение на приготвена храна в алуминиеви съдове поради високият риск от окисляване на храната. Опциите с незалепващо покритие са с висока цена. Добре е да се знае още, че при небрежно боравене, алуминият се деформира.

·     

    Чугун

Този материал съчетава предимствата на керамичните решения с издръжливостта на металните изделия. Чугунените съдове се използват за приготвяне на ястия, които изискват повече задушаване - зеленчуци, месо, риба. Дебелите стени позволяват равномерно нагряване на съставките. По този начин се осигурява постоянна температура в продължение на няколко часа. Недостатъците на чугуна са – по-тежки са и материалът е подвластен на корозия.

·      

   Неръждаема стомана

Касероли от този материал са издръжливи, леки, устойчиви на агресивни почистващи препарати и корозия. Продуктите от неръждаема стомана имат висок индекс на абсорбция на топлина, дългосрочно задържане на топлина. Производителите на сервизи от неръждаема стомана създават модели с красив дизайн, който успешно се комбинира с кухненския интериор. Добрите касероли използват технология с двойно дъно. В тях се добавят вложки от стомана, бронз или медна сплав на дъното на съда.

·     

    Керамика

Този съд има ниска топлопроводимост, но охлажда бавно. Ястията, приготвени в керамичната касерола са подложени на по-малко термично натоварване в сравнение с храната, приготвена в метални. Използваните съставки се загряват равномерно, на етапи. Керамичният съд може да се използва в микровълнови фурни за затопляне на готвените ястия. Към недостатъците могат да се отнесат крехкост и високата цена.


Как да изберете правилната касерола

В избора на касероли може да се ръководите според принципите на хранителни предпочитания:

За любителите на пилаф, задушени зеленчуци или месо са подходящи варианти касероли от чугун;

За любителите на супи, отличен избор са керамичните съдове;

За привържениците на каша, яхния и подобни ястия добър вариант е касеролата от неръждаема стомана;

Касерола от алуминий е вариант за домакинства, които харесват сложни ястия.


Вътрешно покритие при тенджери и касетоли

Загарянето и залепването на храна по стените и дъното на съда е често срещано явление, когато препоръчителната температура на готвене е нарушена. Решението на проблема е незалепващо покритие. Такова производителите поставят, върху вътрешната повърхност на отлети или щамповани разтвори. Най-популярните опции са покрития на базата на:

полимери;

керамика;

неръждаема стомана.


Покритие за съд касерола

Информация за него се поставя на опаковката на продукта. Полимерното покритие (тефлон) предотвратява изгарянето на храната, но изисква внимателно боравене: храната се разбърква по време на готвене със силиконова или дървена шпатула. За миене на такива съдове не трябва да използвате твърди гъби или мрежи и абразивни почистващи препарати. Качественото покритие има еднаква структура и гладка повърхност.

Керамичното покритие на стените и дъното на съдовете е издръжливо. Касероли с този тип позволяват да съхранявате готови супи или ястия в хладилника за 2-3 дни. Керамиката е устойчива на абразия и не губи свойствата си при излагане на киселини или основи. Производителите препоръчват да се внимава при изпускане или удряне на съдове, защото пукнатината в керамичното покритие ще доведе до загуба на незалепващи свойства.

Покритието от неръждаема стомана е сред най-универсалната опция за избор на кухненски съдове. Последните не изискват специални грижи и успешно понасят почистване в съдомиялна машина.


Обем и размери на кухненската касерола

Кулинарните съображения за това, колко голяма трябва да е касеролата за домашна употреба са свързани с честотата на готвене и типичните размери на порциите. Най-често съдовете са в три размера:

малък - 1-2 литра;

среден - 2,5-5 литра;

голям - 5,5-10 литра.

Ястията от първия тип са подходящи за варене на яйца, зърнени храни, бульони или приготвяне на сосове;

Средно големите съдове се използват за приготвянето на яхния, варива и супи.

Особено внимание трябва да се обърне на диаметъра на дъното на съда. За ястия с малък обем тази цифра не надвишава 16-18 сантиметра. Касеролите с капацитет от 5-10 литра имат диаметър на дъното в диапазона 20-25 сантиметра.

Забележка: Производителите на индукционни печки вземат предвид стандартните размери на съдовете за готвене, когато проектират котлони и поставят нагревателни зони, вътре в тях. Ето, защо не е нужно излишно да се притеснявате, дали съдът, който избирате ще се помести на вече съществуващите котлони.


Общи препоръки за избор на касерола

Нашето ръководство за това, каква касерола да изберете за домашна употреба не би било пълно, без съветите за покупка. Съществуват няколко неща, които трябва да имате предвид, докато пазарувате:

дебелина на стената - колкото по-голяма е, толкова по-дълго съдовете ще задържат топлината;

плътно прилягане на капака - липсата на луфт ще осигури равномерно нагряване на течността и съставките;

качеството на незалепващото покритие;

Забележка: не купувайте съдове, които привидно имат нарушена опаковка, драскотини, пукнатини или вдлъбнатини.

В заключение:

Когато избирате тенджери и касероли за своята кухня, съобразете тези съвети по-горе, предвидете за колко членно домакинство ще се ползват, както и колко често и какви ястия ще приготвяте в тях. Така ще може да направите най-точния избор, съобразно лични нужди и предпочитания.

Богат набор от домакинска посуда, тенджери, тави, касероли, форми за печене и още много на страниците на POSUDA.BG  > Кухненска Посуда и Аксесоари <

 

 

 


Подобни Постове

Как да изберете и използвате керамична тава за печене Керамичните тави за печене са ...

Когато говорим за кулинарията и готвенето, не можем да пренебрегнем един от най-важните инстру...

Ако искате да оборудвате кухнята си с правилните инструменти, изборът на правилната шпатула е ...