Работно време: 24/7
Как се използва тенджера под налягане

Как да използваме тенджера под налягане

окт 30, 2022

Как да използвате тенджера под налягане

 

Тенджерата под налягане е страхотно допълнение към всеки кухненски арсенал. Тя позволява бързо и питателно готвене. Ако за първи път имате такава тенджера в кухнята си в началото може да ви се стори странно, дори сложно да я използвате. С практиката, обаче сами ще се уверите от ползите й. Такава бързо ще се превърне в неотменен помощник.

Разгледайте нашия онлайн магазин posuda.bg


Какво може да се готви в тенджера под налягане

В тенджера под налягане може да приготвяте вкусни супи, яхнии и други гозби за нула време.

В това ръководство отговаряме на някои ключови въпроси относно използването на тенджери под налягане, включително как да ги използвате безопасно и да постигнете най-добри резултати.


Как работят тенджерите под налягане

Тенджерите под налягане съществуват от векове и тяхната основна функция не се е променила. Те по същество използват натрупването на пара и налягане, за да повишат температурата в запечатан съд, над точката на кипене. Така храната се приготвя по-бързо от традиционните методи.

Класическата тенджера се използва на котлон, но съвременните модели позволяват това да се случва и в микровълнова фурна или на автоматични електрически версии.


Как използвате тенджера под налягане

Тук спецификата може да варира леко в зависимост от модела, който сте купили. Винаги трябва да четете внимателно инструкциите. Съществуват някои общи принципи, които трябва да следвате, когато използвате своята тенджера под налягане.

За целта:

·         Добавете вашите съставки

Може първо да запечете месото или зеленчуците, ако вашата електрическа тенджера под налягане има функция за задушаване със свален капак, може да я използвате.

·         Увеличете топлината, за да създадете налягане

При тенджера под налягане може да направите това, като поставите капака и увеличите топлината на котлона до максимум. Така електрическите тенджери под налягане правят тази задача автоматично, като задействат вградения нагревателен елемент. Уверете се, че вентилът е затворен, така че парата да не излиза.

След достигане на налягането намалете котлона до минимум (електрическите тенджери под налягане ще направят това автоматично). След това ще трябва ръчно да следите времето за готвене, освен ако вашият уред няма вграден таймер.

Когато времето изтече, отпуснете налягането. Обикновено правите това, като изключите котлона и оставите съда да изстине постепенно или като отворите вентила. При някои модели с котлони може да използвате студена вода – или минавайки върху капака, или, чрез поставяне на съда в мивка със студена вода. След като налягането намалее, може да отворите капака и да сервирате храната.


Топ съвети за готвене под налягане

Важно е да се знае:

Никога не пълнете тенджерата над препоръчителното ниво. За повечето модели това е половината или две трети пълен съд. В противен случай няма да има достатъчно място за натрупване на налягане и храната може да излезе, през вентилационните отвори.

Не пестете от течността. Това е необходимо за процеса на готвене. Проверете възможностите на вашата печка и това какви са изискванията за минималното необходимо количество.

Ако готвите на електрически котлон, имайте предвид, че промяната на топлината не е моментална. Лесно може да превключите на друг котлон за настройка на ниска топлина или да завъртите копчето няколко минути по-рано от указаното.

Времената за готвене са от момента на достигане на налягането. Някои модели отнемат до 10 минути, за да достигнат нивата.

Погрижете се за гуменото уплътнение и го сменете, ако изглежда износено или капакът не се заключва правилно. Поддържайте и клапаните на капака чисти.


Какво да готвите в тенджера под налягане

Всяка рецепта с достатъчно течност може да бъде приготвена в тенджера под налягане. От задушаване до варене и печене, готвене на пара. Тенджерите под налягане могат да се справят с широк спектър от готварски рецепти.

Всички тенджери под налягане са различни и първо ще трябва да си поиграете с вашата, за да намерите най-вкусните гозби. Най-добре е да започнете с ястията в ръководството за употреба и да продължите от там. Има и много предложения за рецепти с тенджери под налягане онлайн. Някои от най-популярните неща за готвене във вашата тенджера под налягане са:

Супи;

Яхнии с месо или зеленчуци;

Ястия с ориз или ризото;

Манджи с боб или варива;

Задушени зеленчуци;

Десерти (като коледен пудинг);


Нещата, които не се препоръчват за готвене в тенджера под налягане са:

Риба;

Пресни билки;

Млечни продукти.

Ако все пак решите да приготвите някои от тях, най-добре е да изчакате процеса до края, за да сте сигурни, че сте сготвили храната вкусно под налягане.

В нашия онлайн магазин, може да закупите прибори, кухненска посуда и тенджери за ежедневни и празнични дни. Тук ще откриете редица аксесоари.

Всички тях може да разгледате в нашия онлайн магазин posuda.bg


> Кухненска Посуда и Аксесоари <


Подобни Постове

Как да изберете и използвате керамична тава за печене Керамичните тави за печене са ...

Когато говорим за кулинарията и готвенето, не можем да пренебрегнем един от най-важните инстру...

Ако искате да оборудвате кухнята си с правилните инструменти, изборът на правилната шпатула е ...