Работно време: 24/7
Как да нарежете нар с ежедневни кухненски инструменти

Как да нарежете нар с ежедневни кухненски инструменти

мар 22, 2022

Как да нарежете нар с ежедневни кухненски инструменти


Как да нарежете нар: острие на нож за сдвояванеНаровете може да изглеждат трудни за нарязване, но могат лесно да се отворят само с няколко прости съвета.

  • Наровете са едни от най-хранителните плодове – пълни с фибри, витамини и полифеноли.
  • Инструментите, необходими за рязане на нар, са нож за рязане, дъска за рязане и голяма купа, в която се побират всички семена.
  • Един средно голям нар ще даде една чаша семена или ⅓ чаша сок от нар.

За повечето хора отварянето на нар е по-малко като умело рязане, а по-скоро като пробиване през дебелата черупка и се надява стотиците деликатни семена да излязат невредими.

Наровете са труден плод за справяне. Само външният вид на нар - това е восъчна червеникава кора, значителен размер (по-голям от ябълка, по-малък от грейпфрут) и шиповата "корона" отгоре - е достатъчен, за да ви попречи да го добавите към пазарската си количка. Освен това, сокът от всякакви счупени семена може да изцапа дрехите, кожата и почти всичко, до което се докосне.

Предаването на наровете обаче означава, че пропускате един от най-здравословните плодове. Наровете не само имат фибри и витамини, открити в повечето плодове, но са и антибактериални, антивирусни и имат три различни вида полифеноли , които са мощни антиоксиданти.

Наровете също са много универсални. Могат да се поръсват върху салати и мощни купи, да се използват в месни маринати и дипове и да се добавят към смеси от сокове. И разбира се, плодовете са вкусни и сами по себе си.

За да се насладите на тази сочна супер храна, първата стъпка е да се научите как да режете нар. По-долу са най-лесните, бързи и безпроблемни техники.

Бране на перфектния нар 

Как да нарежете нар: нар с премахната корона, за да можете да видите семкитеЗрелите нарове са тежки за техния размер и са склонни да имат ъглови страни, вместо да са идеално кръгли.

Наровете имат отчетлив вкус, който е между сладък и тръпчив. Най-много прилича на черешите и червените боровинки. За да сте сигурни, че ще получите такъв, който е от по-сладка страна, потърсете нарове с кожа, която има жив цвят (въпреки че не е задължително да е винаги червен). Кожата също трябва да е плътна и доста гладка. 

Важно е да се отбележи, че най-добрите нарове не са идеално кръгли. Когато плодът узрее и пулпата с форма на скъпоценен камък, наречена арили, се напълни със сок, кожата се изтласква и образува ъглови страни. Наровете, които са гладка сфера, все още не са узрели.

Освен това напуканият нар не е непременно лош. Докато пукнатината е само на повърхността и не е преминала през плътта, нарът все още е наред. Всъщност се очаква кожата да се напука, докато вътрешността узрява и набъбва от сок. Като такива пукнатини показват, че плодът е сочен и узрял за бране. 

След това вземете нара. Би трябвало да се чувства тежък за размера си - тежкият плод означава, че семената задържат повече сок, докато по-лекият показва, че семената са от по-суха или по-малка страна. Потупайте силно нара. Зрелите плодове ще имат кух, донякъде метален звук.

Обърнете внимание, че наровете спират да узряват веднага след като бъдат откъснати. Това означава, че не трябва да оставяте плодовете в хартиена торбичка или навън за няколко дни - наровете трябва да се ядат веднага след като бъдат откъснати. 

Така че вместо големи кутии плодове, които се транспортират от цялата страна, по-добре е да купите вашите направо от местен фермерски пазар или щанд за продукти. Тези продавачи са по-склонни да имат прясно набрани нарове.

Месеците между септември и февруари (и след това отново от март до май) са най-добри за намиране на нарове през сезона.

Инструментите, от които се нуждаете, за да нарежете нар

Как да нарежете нар: нож за сдвояванеМалкият размер на ножовете ги прави идеални за лесно нарязване на нар.

Инструментите, необходими за разрязване на нар, са остър нож за рязане, стабилна дъска за рязане и голяма купа или контейнер за всички семена. Ножът за чистене обикновено има дължина на острието от 3 до 6см. Това е идеално за ловко разрязване на обвивката и ципата на нар.

Дървената дъска за рязане също е най-добрата работна повърхност за всяка задача за рязане в кухнята . Просто се уверете, че дъската е защитена с минерално масло. Редовните приложения не само създават водоотблъскваща бариера, маслото също така ще предпази дъската от проникване на течност и оцветяване на повърхността. Можете да поставите тънка кухненска или хартиена кърпа върху дъската, за да предпазите дървото от всякакъв сок. 

Също така е добра идея да имате под ръка голяма лъжица за сервиране или супена лъжица. Това може да се използва за удряне на обвивката на нара и премахване на някои от семената. 

Как да нарежете кора от нар

Първата стъпка, за да стигнете до семената от нар, е да пробиете здравата външна обвивка. 

Започнете, като отрежете парче от дъното на нара. По този начин плодът може да стои стабилно върху дъската за рязане. След това използвайте върха на ножа, за да изрежете около основата на горната корона. Нарежете около 1/2 инч дълбоко, достатъчно, за да преминете през мембраната, без да пробивате през плода. Внимателно изберете короната и я изхвърлете. 

Като алтернатива можете да свалите целия връх на нара на едно право парче. Отстранете около 1/2 до 1 инч, за да не нарежете семената и да не разлеете сок. 

След това направете плитки разрези отгоре надолу около целия нар. Ако е възможно, опитайте се да изрежете между хребетите - това е мястото, където са вътрешните мембрани. Един стандартен нар трябва да има около шест разфасовки. 

След като всички разрези са направени, поставете палците си в горния център на нара (където беше короната) и внимателно отворете плода. Трябва лесно да се разпадне.

Как да обезкостите нар

Как да нарежете нар: парче от нар, готово за премахване на семкитеМожете да премахнете семената на нара, като потупате обвивката с голяма лъжица или използвате пръсти, за да отделите семената от ципата.

След като счупите нара на сегменти, следващата стъпка е да отделите семките. Има три начина да направите това. 

Най-бързо е да държите сегмент от нар с откритата страна надолу. Семената трябва да са в дланта на ръката ви. След това, като държите голяма лъжица в другата ръка, започнете енергично да потупвате обвивката. Семената трябва да започнат да падат в ръцете ви. Направете това над купа или контейнер, за да предотвратите разпръскването на семената върху дъската за рязане. Повторете за всички останали сегменти. 

Друг начин да премахнете семената е да поставите сегментите в купа с вода за няколко минути. Студената вода ще помогне за омекотяване на мембраните и сърцевината. След това с нар, потопен във водата, използвайте ръцете си, за да изместите семената. Можете да премахвате гроздове наведнъж, тъй като семената ще потънат на дъното на купата, а ципите и сърцевината ще изплуват на върха. След като всички семена бъдат отстранени, извадете всички мембрани и изцедете водата.

Третият начин е просто да премахнете семената направо от сегментите. Започнете, като обърнете всеки сегмент навън - като се държите за краищата и използвайте палците си, за да натиснете центъра на всяко парче напред. Това също ще изтласка повечето от семената. Направете това над купа, след което използвайте пръстите си, за да премахнете всички семена, останали в мембраната. Следвайте същите стъпки за останалите сегменти от нар. 

Това отнема малко повече време, тъй като всяко семе трябва да бъде извадено, но гарантира, че нарът е напълно чист и без бяла мембрана.  

Използването на някоя от тези три техники ще доведе до хубава купа със сочни семена от нар. Средно голям плод ще даде около една чаша сочни семена или 1/3 чаша сок от нар. Те могат да се съхраняват в херметически затворен контейнер в хладилник за три до четири дни. Те също могат да бъдат замразени до три месеца. Както при всички плодове обаче, най-добре е да се насладите на пресния си нар възможно най-скоро. 

Плодовете на вашия труд

С толкова много хранителни ползи и отчетлив пикантен вкус, наровете си заслужават усилията да бъдат отворени. Те могат да бъдат поръсени върху толкова много ястия - от сладки до солени - и да добавят интересно измерение към всяко хранене. 

Всичко, от което се нуждаете, е добър нож за рязане, дъска за рязане и няколко основни кухненски принадлежности . И само с малко практика и търпение, за нула време ще пукате семена от нар.


 > Кухненска Посуда и Аксесоари <


Подобни Постове

Как да изберете и използвате керамична тава за печене Керамичните тави за печене са ...

Когато говорим за кулинарията и готвенето, не можем да пренебрегнем един от най-важните инстру...

Ако искате да оборудвате кухнята си с правилните инструменти, изборът на правилната шпатула е ...