ДИЗМАНА
фев 09, 2022Продукти:
500 гр. хладка вода, мая (колкото орех), сол, брашно – около 1 кг., 150-200 гр.
мас, сирене, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко.
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто от хладката вода, маята, брашното и солта. Меси
се около 15 минути. Разделя се на топки, които се оставят да втасат. След това се взима по една
топка, раздърпва се на кръг (лист), маже се с разтопена мас и се поръсва с натрошено сирене,
смесено с едно яйце. Листът се сгъва, като двата срещуположни края се допират в средата на лис-
та, после другите два края също се прегъват и покриват. Получения “плик” се слага в намазнена
тава със сгъвките надолу. Натиска се с длан, за да се поразстеле в тавата. Процедурата се повтаря
с останалите топки до напълване на тавата. Оставя се на топло да втаса един час. Разрязва се на
фигурки и се залива със смес от киселото мляко, второто яйце и малко сол. На места се слага от
останалата мас. Дизманата се пече и се консумира топла.
> Кухненска Посуда и Аксесоари <
Продукти: 1 кг. брашно, 5 яйца, 1 яйце за намазване, 1 ч.ч. прясно мляко, 1,5 ч. захар, 40 г...